Helyi közélet

2012.11.17. 12:26

Az életminőség javítására törekszenek Debrecenben

Debrecen - "Végső célunk a prevenció és terápia szintjére emelni alapkutatási eredményeinket."

Debrecen - "Végső célunk a prevenció és terápia szintjére emelni alapkutatási eredményeinket."Az érrendszerrel valamint a szívvel kapcsolatos betegségek kialakulása, diagnosztikái és gyógyszeres befolyásolhatóságuk (az alapkutatás szintjén) áll annak a nagyszabású projektnek a középpontjában melynek elindulásáról kedden sajtótájékoztatón számoltak be a DEOEC Gyermekgyógyászati Intézet Könyvtárában. A Debreceni Egyetem kilenc intézetét tömörítő kutatóhálózat egyik célja a különböző területeken alapkutatásokat végzők összefogása, s mindezek mellett a nemzetközi kapcsolatok elmélyítése is. Utóbbi egyben garancia a projekt utánpótlásnevelési vállalására is, melyben az intézmény hallgatói, Ph.D. hallgatói, kutatói vehetnek részt.

A legszegényebbeken segítenének

- Alapkutatási hálózatunkat Magyarország legszegényebb régiójában szervezzük, ahol az érbetegségek éppen a szegény családokat sújtják leginkább, és akik számára eredményeinket hasznosítani kötelességünk - fogalmazta meg a kutatóhálózat krédóját annak szakmai vezetője, prof. dr. Balla György akadémikus. - Hálózatunk várható eredménye egy széles kutatói és infrastrukturális bázis, ami minden életperiódusban az ér- és szív eredetű halálozás csökkentésére, az életminőség javítására törekszik. A hosszú távú fenntartását jelen és jövőbeni hazai és nemzetközi együttműködéseink, pályázataink biztosíthatják, melyekkel az Európa Unió „Horizont 2020” keretprogramja irányában kívánunk haladni.

Számos vizsgálati terület

A kutatóhálózat vizsgálja majd - többek között - az újszülöttkortól a felnőtt korig az ér- és szívbetegségek mechanizmusában a hem- és hemproteinek (a vér makromolekulái) stresszhatását, és az ellene hatékony védelmet nyújtó, a szervezetben keletkező stresszfehérje rendszerek szerepét. Külön figyelmet fordítanak a szívizom sejtjeire, a krónikus gyulladás erekre gyakorolt hatásaira és a tumorok érrendszerére. - Az életminőség-mérés alapkutatás szintű vállalásával nagy lépést kívánunk tenni a mérhetőség irányában ezen a területen is - hangsúlyozta az akadémikus. Prof. dr. Balla Gyögy aláhúzta: végső célunk a prevenció és terápia szintjére emelni alapkutatási eredményeinket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában