Helyi közélet

2012.10.02. 13:43

Tízezer forint virágmag szedésért Debrecenben?

Debrecen - Tudni kell-e a debreceni közterület-felügyelőnek különbséget tenni a pár percig virágmagot gyűjtögető idős asszony, illetve a parkromboló, esetleg láthatóan haszonszerzés céljából a virágokra rontó személyek között? A kérdés költői. Viszont van egy figyelmet érdemlő példánk a debreceni gyakorlatra.

Debrecen - Tudni kell-e a debreceni közterület-felügyelőnek különbséget tenni a pár percig virágmagot gyűjtögető idős asszony, illetve a parkromboló, esetleg láthatóan haszonszerzés céljából a virágokra rontó személyek között? A kérdés költői. Viszont van egy figyelmet érdemlő példánk a debreceni gyakorlatra.

Július 17-én a 82 éves K.B.-né villamosra várt a városháza előtt, s a parkban feltűnt neki néhány bokor levendula. Lecsipkedett pár virágot, a mennyiség éppen betakarta a reklámszatyor alját, amikor mellé lépett két közterületfelügylő. Egyikük megírta a jegyzőkönyvet, az asszony pedig becsülettel aláírta, hogy bizony szedett a levendulavirágból. Meg is kérte a férfit, hogy fényképezze le a két maroknyi mennyiséget. S mivel a felügyelők közölték vele, hogy erre engedélyt kell kérni, jószándékát bizonyítva, a csorbát küszöbölve, két nap múlva, július 19-én beadott egy kérelmet. Akkor lett csak ideges, amikor auguszus 22-én megérkezett a levél, mely szerint tiltott, közösségellenes magatartása miatt 10 ezer forintra büntették.

Ötezerre csökkentették

Öt terjedelmes hivatali dokumentum keletkezett (feltehetően több példányban) azt követően, hogy a közterület-felügyelő észrevett egy virágmagot gyűjtögető idős nőt. Elsőként ő maga írt egy jegyzőkönyvet, amely alapján végzést hoztak a polgármesteri hivatal hatósági főosztályán az eljárás megindításáról. Maga a határozat, amellyel 10 ezer forintra büntették, augusztus 22-én született meg.

K.B.-né még aznap elment az ügyfélfogadásra, hogy bejelentse: nem ismeri el a jogsértést, mert a közterülten nincs kihelyezve egy figyelmeztető tábla a gyűjtés tilalmáról. Erre „az általános igazgatási csoportvezető felszólította az ügyfelet, hogy tisztázza azt, hogy miért ismerte el a jogsértést a közterület-felügyelet ellenőzésének időpontjában. A meghallgatott előadta, hogy nem volt tisztában azzal, hogy mit tartalmaz a közterület-felügyelet által kiállított jegyzőkönyv. Azt nem olvasta el”.

Ennyiben maradtak. Az idős asszony hazament és várt a fejleményekre. Nem hiába: szeptember 5-én levelet kapott, ebben válaszoltak a július 19-én beadott virágmagszedési kérelmére. (A közterületfelügyelő tanácsolta, hogy máskor kérjen engedélyt.) Bő ötven nap elteltével engedélyezték neki, hogy ugyanott szeptember 15. és 2013. július 15. között levendulamagot szedjen.

Jó emberek ülnek tehát a hivatalban. Erről egy hét múlva ismét bizonyságot kapott: az igazgatási csoportnál ugyanis írtak egy új határozatot, amely szerint az előzőben „a bírság összege elírásra került.” A büntetés immár az előzőnek a fele, pontosan 5 ezer forint.

– Az én nyugdíjam alig több mint 80 ezer forint, nekem még ez az 5 ezer is sok. Régen először csak figyelmeztették az embert. Ma már azonnal büntetni kell? - kommentálta a hivatalok eljárását az idős nő. Aztán elmondta, sokszor elment az évek során a városházára, szólni, hogy locsolják a Főnix Csarnok körül elültett kis fákat, mert ki fognak száradni. De az üzenet nem jutott el oda, ahová kellett volna. Ültettek új fákat, azokat is gyengüni látja, gondolta, szól a polgármesternek. De nem kapott időpontot. Ezek jutnak eszébe, amikor a tiltott, közösségellenes magatartására, meg a számára súlyos pénzbüntetésre gondol.

HBN-SZK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában