Helyi közélet

2012.10.05. 09:56

Makkot idén is csak engedéllyel szedhetnek Hajdú-Biharban

Debrecen - Sem a Hortobágyi Nemzeti park, sem a Nyírerdő Zrt. nem kérte fel a rendőrséget, hogy razziákat tartva büntessék meg a makkszedőket. Ez derült ki, amikor egy olvasói levél nyomán az illetékesekhez fordultunk.

Debrecen - Sem a Hortobágyi Nemzeti park, sem a Nyírerdő Zrt. nem kérte fel a rendőrséget, hogy razziákat tartva büntessék meg a makkszedőket. Ez derült ki, amikor egy olvasói levél nyomán az illetékesekhez fordultunk.

Előzőleg ugyanis arról tájékoztatta a Naplót egy levélíró, hogy Egyeken és Tiszafüreden az erdőkben se tábla nincs kitéve, se meghirdetve nincs a tilalom, idén mégis elveszik a kispénzű emberektől e szerény kereseti lehetőséget.

Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgató-helyettese közölte: a védett természeti területen minden gyűjtés engedélyköteles, az utóbbit a Természetvédelmi, Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adja ki. A vezető nem tud róla, hogy bárki engedélyt kért, illetve, hogy engedély nélküli szedés miatt hatósági eljárás indult volna. Egyúttal megjegyezte, hogy a nemzeti park területén kívüli erdőkben a terület tulajdonosa, illetve kezelője hozzájárulásával gyűjthető a makk.

Hasonló tájékoztatást kaptunk a Nyírerdő Zrt.-től is. Debrecenben és Egyek környékén idén is megkapták az engedélyt, akik kérték (többnyire évek óta ugyanazok a személyek), a gyűjtés és átvétel jelenleg is tart.

Az viszont bizonyos – hallottuk a szakemberektől – hogy a magánerdők tulajdonosai sem nézik jó szemmel, ha a területükön bárki a hozzájárulásuk nélkül gyűjtöget. Meglehet, hogy ők kértek védelmet a rendőrségtől – tesszük hozzá, bár a hatósághoz csak csütörtökön délután küldtük el a kérdést, így a válasz még nincs a birtokunkban.

HBN-SZK

 

Korábban írtuk:

Tudni kell-e a debreceni közterület-felügyelőnek különbséget tenni a pár percig virágmagot gyűjtögető idős asszony, illetve a parkromboló, esetleg láthatóan haszonszerzés céljából a virágokra rontó személyek között? A kérdés költői. Viszont van egy figyelmet érdemlő példánk a debreceni gyakorlatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában