Helyi közélet

2012.10.12. 13:02

„Őszi ködben” a megyei közművelődési és közgyűjteményi intézmények fenntartóváltása

Hajdú-Bihar - Egyelőre sem munkaszervezési, sem gazdálkodási kérdésekben nem kaptunk konkrét válaszokat a debreceni önkormányzattól a megyei közművelődési és közgyűjteményi intézmények 2013. január elsejei fenntartóváltása kapcsán.

Hajdú-Bihar - Egyelőre sem munkaszervezési, sem gazdálkodási kérdésekben nem kaptunk konkrét válaszokat a debreceni önkormányzattól a megyei közművelődési és közgyűjteményi intézmények 2013. január elsejei fenntartóváltása kapcsán.

A jövő évtől a megyei múzeumok és a megyei könyvtárak a megyeszékhelyek, a megyei múzeumi szervezetek tagintézményei pedig a területi elhelyezkedés szerint illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek. Hajdú-Biharban a változás a megyei levéltárat, a megyei múzeumok igazgatóságát (összesen mintegy 30 múzeum, kiállítóhely) és a Méliusz Juhász Péter Központot érinti.

Új szolgáltatások

„A könyvtárak esetében a feladatellátást szolgáló vagyontárgyak térítésmentesen a fenntartó önkormányzat tulajdonába kerülnek. Az átadás-átvételről legkésőbb 2012. december 15-ig a felek megállapodást írnak alá.

A könyvtárak esetében ez a fenntartó-váltás egyúttal a városi és a megyei könyvtárhálózat átszervezését is jelenti. A 2012. október 8-án módosított kulturális törvény alapján megújul, bővül az átalakított intézmény szakmai munkája, új szolgáltatások indulnak – az épület komplex tudástárként funkcionál majd a látogatók számára” – áll a tájékoztatásban.

Csak év végén

A szervezeti változásokra, dolgozói létszámra és finanszírozásra vonatkozó kérdéseinkre a következő választ kaptuk:

„Megkezdődött a jogszabályban előírt munkaügyi, vagyonkezelői feladatok felmérése, melyek eredményeként év végére új alapító okirata lesz az átszervezett intézménynek. A törvényben előírt lépések megtételéhez az emberi erőforrások miniszterének egyetértését, véleményét is ki kell kérnünk. Az új intézménnyel kapcsolatos személyi, gazdálkodási adatok az átalakítás folyamán körvonalazódnak, leghamarabb év végére állnak majd rendelkezésünkre.”

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában