Helyi közélet

2012.10.29. 13:39

Debreceni Törvényszék - Megfojtotta és feldarabolta

Debrecen - A vád szerint a tettes egyik áldozatát megfojtotta és feldarabolta, a másikat agyonverte.

Debrecen - A vád szerint a tettes egyik áldozatát megfojtotta és feldarabolta, a másikat agyonverte.Hamarosan elsőfokú ítélet születhet annak a tényleges életfogytiglannal fenyegetett 38 éves férfinak az ügyében, aki a vád szerint 2010 elején megfojtotta a vele egy házban élő 75 éves asszonyt. A Nyíl utcai ingatlanban albérlőként lakó, munkanélküli R. Zsolt Gyula hamarosan meggyilkolta a főbérlőt is, egy 66 éves férfit.

A szakértői vélemények szerint a személyiségzavarokkal és játékszenvedéllyel küszködő, de elmeállapotát tekintve beszámítható férfi a vádirat alapján az első áldozatát – akivel egyébként jónak mondott kapcsolatban volt – kis darabokra vagdalta alagsori lakásában, majd a maradványokat környékbeli kukákba dobálta. Az indulatos emberként jellemzett vádlott a nővel anyagi megfontolásból, a férfival inkább sértettség miatt, dühből végzett, az ugyanis gyakran irányította, vagy ahogyan a tárgyaláson megfogalmazódott, „csicskáztatta”.

A Debreceni Törvényszéken hétfő zajló - délután is tartó - tárgyalás alkalmával dr. Nagy Antal bíró mások mellett igazságügyi szakértőket hallgatott meg. Ennek során hangzott el, hogy R. Zsolt Gyulának paranoid skizofréniában szenvedő édesanyja miatt nem voltak hosszabb nőkapcsolatai, valamint részeges nevelőapja – még a vádlott gyermekkorában – többször bántalmazta őket.

Automatákba dobálta

Az előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettével vádolt R. Zsolt Gyula játékszenvedélye miatt jelentkezett a Drogambulancián, és a kétezres években öngyilkossági kísérlete is volt.

R. Zsolt Gyula 2009 márciusában szabadult (lopásért került rács mögé). Ősszel érkezett Debrecenbe, ahol pincelakást bérelt későbbi áldozatától, az esztendő nagyobb részét Németországban töltő S. Antaltól. A másik sértett, K. Endréné az udvari lakrészben lakott.

A vádirati tényállás alapján 2010 januárjában R. Zsolt Gyula nyerőautomatán eljátszotta 29 ezer forintos rokkantnyugdíját, s mivel még adós volt az albérleti díjjal, elhatározta K. Endréné meggyilkolását. Másnap állon vágta, majd megfojtotta az eszméletlen asszonyt. A lakásában talált 80 ezer forint nagy része megint csak egy „félkarú rablóba” vándorolt. A következő három napban késsel, baltával és fűrésszel kis darabokra vágta a holttestet, kukákba dobta, majd alaposan kitakarított. Egy régiségkereskedőnek eladogatta az elhunyt értékes porcelánjait, festményeit, majd később elégette az asszony iratait, akinek eltűnéséről beszámolt a debreceni rendőrkapitányságon.

Arccal lefelé

A hírre hazajött Németországból S. Antal, aki egy baleset miatt a Kenézy Kórházba került. A vádlott rendszeresen látogatta, de többször összekaptak. Amikor a nyugdíjas férfit februárban hazaengedték, a vádlott a Nyíl utcai házban szinte azonnal megtámadta, s gyakorlatilag agyonverte. Az ügyészség szerint bevonszolta a lakás fürdőszobájába, arccal lefelé betette a kádba és vizet engedett rá. Ezt követően magához vette S. Antal pénzét, mobiltelefonjait, fényképezőgépét, kameráját. Kilencven ezer forintért még aznap eladta a sértett Toyota Corolla gépkocsiját egy autófelvásárlónak, majd vonatra ült. Oroszlány felé menet Budapesten egy kocsmában eljátszotta a pénz nagy részét. A bányászvárosban aztán a rendőrök előállították, s ennek során beismerte S. Antal megölését.

HBN | Fotó: Derencsényi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában