Helyi közélet

2012.10.12. 10:15

Alacsonyabb a munkaerőpiac hatékonysága Magyarországon, mint például Chilében

Debrecen - Nyolc év múlva 150 ezer felsőfokú végzettségű szakember fog hiányozni a magyarországi munkaerőpiacról.

Debrecen - Nyolc év múlva 150 ezer felsőfokú végzettségű szakember fog hiányozni a magyarországi munkaerőpiacról.Alacsonyabb a munkaerőpiac hatékonysága Magyarországon, mint például Chilében - derült ki a Randstad szakmai rendezvényén. A nemzetközi előrejelzések alapján ráadásul 2020-ra több mint százezer felsőfokú képzettséggel rendelkező szakember fog hiányozni az országból.

Bőség és hiány

Az Eurostat adatai szerint a magyar munkaerőpiac versenyképességét jelentősen rontja az alacsony hatékonyság: ebben a tekintetben nem csak Görögország vagy Spanyolország előzi meg hazánkat, hanem többek között Chile is. A bemutatott adatok szerint hosszú távon a munkavállalók képzettsége és a munkaerő-piaci igények közötti eltérést kellene csökkenteni, másrészt az álláskeresést támogató rendszer elmaradottságán kell javítani. Az előrejelzések szerint 2020-ra csaknem 150 ezer fős hiány várható felsőfokú végzettségűekből Magyarországon akkor is, ha figyelembe veszik a frissdiplomások belépését és a nyugdíjasok egy részének visszatérését a munkaerőpiacra. Középfokú végzettségűekből ugyanakkor félmillióval több lesz annál, mint amennyien el tudnak helyezkedni. „Nem csak a végzettség szintje jelent problémát, hanem az is, ha a leendő munkavállalók más ismereteket szereznek, mint amilyenre a vállalatoknál szükség van” - tette hozzá Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában