Helyi közélet

2012.09.21. 11:27

Végre esett Hajdú-Biharban, de nem eleget!

Hajdú-Bihar - Az őszi talajelőkészítéshez jól jött a csapadék, további esőben bíznak a gazdák.

Hajdú-Bihar - Az őszi talajelőkészítéshez jól jött a csapadék, további esőben bíznak a gazdák.

Mindenképpen öröm a gazdáknak az elmúlt 48 órában lehullott, megyei átlagban 10-20 milliméternyi csapadék – mondta Kiss Zoltán, a HBM Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.

– Bár az eső egy napra megállította a betakarítási munkákat, ez egyáltalán nem okoz problémát. Az őszi érésű növényekre már nincs hatással, az őszi vetésűek (őszár búza, őszi árpa, stb.) esetén viszont könnyíti a talaj-előkészítő munkákat, segíti a kelésüket. Bár ahhoz, hogy még jobb vetőágy jöjjön létre és majd homogén növényállomány legyen, még legalább 40-60 milliméternyi csapadékra lenne szükség.

Hozzátette: csak a talaj felső rétege ázott át, annál mélyebben továbbra is az elmúlt hónapok szárazságának nyomát viseli a föld.

– Ha még nem is esett elegendő eső, további jó hír, hogy megszűnt a magas hőmérséklet, így csökkent a talaj kipárolgása. A következő időszakra csapadékot jelez a meteorológia – jegyezte meg bizakodva a földművelésügyi igazgató.

Ha az őszi időjárás kedvező maradna (kellemes hőmérséklet időnként esővel) az őszi búza, őszi árpa, valamint triticalé tekintetében optimális vetésszerkezet alakulhat ki, vagyis mintegy 100 000 hektáron ezen növényeket termeszthetnék. Szárazság esetén ugyanis a gazdák mérlegelnek, hogy érdemes-e egyáltalán földbe tenni a magot; így maradt el augusztusban a vetőmagállomány frissítéshez szükséges lucerna vetése – tudtuk meg.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában