Helyi közélet

2012.09.09. 16:52

Sokaknak nincs tartaléka

Debrecen - Meglehetősen beszűkült az európai lakosság kockázatviselési és -kezelési képessége.

Debrecen - Meglehetősen beszűkült az európai lakosság kockázatviselési és -kezelési képessége.Az elmúlt másfél évben tovább csökkent a lakosság pénzügyi tudása az ING 10 európai országra kiterjedő felmérése szerint. A lakosság 86 százaléka csupán alapvető pénzügyi tudással rendelkezik, a magyarok az európai átlagnál kissé jobban tájékozottak.

Melyik típus vagy?

A kutatás tanúsága szerint Európa-szerte azonosítható négy pénzügyi személyiségtípus, amely találóan körülírja és meghatározza az egyes emberek pénzügyekhez való hozzáállásának karakterisztikáját. Melyik vagy te? A fél szemét a családon tartó, előre tervező önzetlen alkat, vagy az életörömmel teli, intuitív, a mának élő életművész? Esetleg az előrelátóan gondolkodó, kontrolt a kézben tartó megfontolt, avagy a felkészült, a kockázatokat és a lehetőségeket felmérő ésszerű személyiségtípus? E típusok jellemzőinek ismeretében könnyebben megértjük milyen a viszonyuk a pénzügyeikhez, mire kíváncsiak, és hogyan képesek jelenlegi ismereteik bővítésére a magasabb pénzügyi komfortérzet elérése érdekében. A magasabb kockázatvállalási hajlandóságú és a pénzügyek terén magabiztosabban mozgók - az életművész és az ésszerű karaterűek – kevésbé félnek döntést hozni és nagyobb biztonságban érzik magukat, ha a pénzügyi jövő tervezéséről van szó.

Magunkra utalva

A magyarok az európai átlaghoz képest gyakrabban hoznak döntést önmagukra utalva, a családtagok bevonása nélkül, ugyanakkor kevésbé érzik biztosnak a pénzügyi jövőjüket, mint az európai átlag. Arra a kérdésre, hogy egy nem várt jutalmat mire fordítanának, a válaszadók leggyakrabban a takarékosságot, vagy adósság/hitel törlesztését választották szerte Európában, a magyarok e tekintetben pedig le is körözték az európai átlagot. A pénzügyi ismeretek iránti igény megnövekedett, így egyre többen fordulnának segítségért egy megbízható tanácsadóhoz. A felmérésből kiderült, az európai polgárok 43 százaléka nem rendelkezik vészhelyzetekre képzett megtakarításokkal, az elmúlt két évben is csökkent azok aránya, akiknek van ilyen megtakarítása.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában