Helyi közélet

2012.09.04. 15:49

Kihalt kiskörút ásít unottan

Debrecen - Hiába a tágas tér, a kulturált környezet, a közlekedők még elkerülik a „nyugatit”.

Debrecen - Hiába a tágas tér, a kulturált környezet, a közlekedők még elkerülik a „nyugatit”.Ebéd utáni vasárnapi forgalmat idéz kedden kora délután a nyugati tehermentesítő kiskörút Hatvan és Arany János utcák közötti, napokban átadott szakasza. A kétsávos úton percekig világít a zöld jelzés, ha közben nem érkezik gyalogos, de eltelik egy minutum is, hogy semmit nem irányít.

Lassú váltás

Három fiatal lány a Bajcsy kereszteződésében. Előbb álldogálnak, majd egyiküknek eszébe jut, meg kellene nyomni a jelzőlámpa oszlopán lévő gombot. Jó idő eltelik mire a gép „veszi az adást” és zöldre vált, miközben hangosan bemondja „Átkelhetnek a Tisza István utcán”.

 

Kultúrált, mint az egész szakasz csobogóstól, jól látható jelzésestől, mindenütt jelenlévő tisztaságtól, nincs sem gép sem ember, aki elrondítaná. Újabb perc telik el, mire megint érkezik egy gyalogos, Kiss Judit a Hatvan utcáról a távolsági buszállomáshoz igyekszik, s mint mondja, neki rövidíti az útját, hogy már nem a Piac utcán kell a Széchenyig elgyalogolnia. A közelben lakó Ráczné Gyáni Judit viszont nem osztozik örömében, úgy véli - főleg a reggeli rohanásban - a lámpás kereszteződések alaposan meglassítják a gyalogosokat, ráadásul több zebrán is át kell kelni uticéljuk felé. Ugyanakkor elismeri szép, rendezett lett a környék, de a lámpás irányításon lehetne még finomítani.

Bevonni a forgalomba

Nem sokat ér az egész, amíg nem lesz kész az egész szakasz a Csemete utcától az Erzsébetig - véli Baranyi Lajos, aki szerint előbb a kiskörutat kellett volna így megcsinálna, csak aztán a Kossuth teret sétálóövezetnek. Hozzáteszi, nem sok gyalogos fog arrafelé közlekedni, amíg a buszokat be nem kapcsolják az ottani forgalomba. A piros lámpánál várakozik a Bajcsy Zsilinszky utcán lakó, Pirka Ernő, aki egyelőre elégedetlen a változással, mert mint mondja, a kétirányúsításához egy-egy métert elvettek a két oldalából, így nem lehetne megállni, de az orvosi rendelőbe érkezők mégis szabálytalanul várakoznak. Számára a kiskörút adta lehetőségek sem számottevők, hiszen eddig is ki tudott jutni a nyugati utcára.

Magyarázó rajzzal

Egyelőre egérútnak megfelelő az elkészült szakasz, mert például a Hatvan utcáról gyorsabban elérhető a Széchenyi utca, mint a Segner tér felé, ahol ráadásul nagyon rövid balra a zöld jelzés - ezt már két taxis, Szilágyi Mihály és Kenéz Attila osztja meg velem. A lámpák összehangolását viszont ők is finomítanák, és hiányolják, hogy a polgármesteri hivatal nem készített egy olyan rajzot, amivel felhívnák a közlekedők figyelmét a kiskorút előnyeire.

HBN-ÉP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában