Helyi közélet

2012.09.22. 11:46

Helyneveiket őrzik a világhálón a debreceni kutatók

Debrecen - A Kárpát-medence helyneveinek adatbankját hozták létre a Debreceni Egyetem kutatói a Magyar Digitális Helynévtár online adatbázisának létrehozásával – adta hírül pénteken az egyetem.

Debrecen - A Kárpát-medence helyneveinek adatbankját hozták létre a Debreceni Egyetem kutatói a Magyar Digitális Helynévtár online adatbázisának létrehozásával – adta hírül pénteken az egyetem.A szabadon, bárki számára elérhető gyűjteményben jelenleg csaknem százezer, ma is használatban lévő, illetve a történeti forrásokban előforduló helynév található meg, de a teljes adatállomány - a tervek szerint - a több milliós nagyságrendet is elérheti majd. A munka a kutatóegyetemi program keretében, pályázati támogatással, a Magyar Nyelvtudományi Tanszék munkatársainak bevonásával két kutatócsoportban zajlik Tóth Valéria egyetemi docens és Hoffmann István egyetemi tanár vezetésével – olvasható az egyetem honlapján nyilvánosságra hozott közleményben.

A helyneveknek egy-egy terület, nyelv, nép múltjának a megismerésében a tudományos kutatás számára felbecsülhetetlen forrásértékük van. Emellett szerves részét képezik a mindennapi nyelvhasználatunknak is.

A helynevek gazdagságát látva már csaknem két évszázada megfogalmazódott egy Kárpát-medencei magyar helynévtár létrehozásának gondolata, amely azonban hosszú ideig csak elképzelés maradt. A kényszerűen többször félbe maradt vállalkozás számára a digitális kultúra elterjedése napjainkban új lehetőségeket teremtett. A Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének - amely a magyar névtani kutatások fontos központjának számít - munkatársai azzal a céllal hozták létre a Magyar Digitális Helynévtár online adatbázist, hogy ennek keretében a magyar helynévkincs minél teljesebb anyagát összegyűjtsék, feldolgozzák és közreadják – ismertette az egyetem az unideb.hu-n.

A helynévtárban külön modulok szolgálják az általános felhasználók, illetőleg a kutatók igényeit. Az adattár tartalmazza az egyes helynevek történeti és mai, élőnyelvi adatait. Megtudhatjuk, hogy az adott időben mit jelölt a kérdéses helynév, és gyakran a jelölt hely történetére vonatkozó információk is találhatók az adott név adatlapján. A helyneveket térkép is megjeleníti. A helynévtár felbecsülhetetlen értékű kutatási anyagot szolgáltat számos tudományterület, elsősorban a névkutatás, a nyelvtudomány, a történettudomány, a régészet, a történeti földrajz, a néprajztudomány számára. De a tudományos célokon túl az adatbázis a magyar névkultúra alakításában is szerepet vállal, és szolgálja annak tudatosítását, hogy a helynevekről való gondoskodás a szellemi környezetvédelem fontos része – derül ki a híradásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában