Helyi közélet

2012.09.19. 12:21

Frakcióvezetők a debreceni közgyűlés fontosabb napirendi pontjairól

Debrecen – Ágoston Tibor, Balázs Ákos és Szathmári Károly fejtette ki véleményét az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról, az ingatlanárveréssel kapcsolatban és a Sportkollégium ingyenes használatba adásáról. Olvassa el interjúnkat!

Debrecen – Ágoston Tibor, Balázs Ákos és Szathmári Károly fejtette ki véleményét az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról, az ingatlanárveréssel kapcsolatban és a Sportkollégium ingyenes használatba adásáról. Olvassa el interjúnkat!

2. Tájékoztató DMJV Önkormányzata 2012. évi első féléves gazdálkodásáról

Balázs Ákos - Fidesz

Az elmúlt években folytatott költségvetési politikának köszönhetően nem növekedett a város nettó hitelállománya. Ezt úgy tudtuk biztosítani, hogy legfeljebb annyi hitel került felvételre, mint amennyi összeget a hiteltörlesztésre fordított az önkormányzat. 2012-ben a bankok leállították az önkormányzatok finanszírozását, ami mindenképp kormányzati beavatkozást igényel. A helyi adóbevételek terv szerint befolytak. A város pénzügyi helyzete stabil.

Ágoston Tibor - Jobbik

Debrecen 2012 évi gazdálkodása eddig katasztrofális helyzetet mutat. A Jobbik frakciója már a költségvetés elfogadásakor figyelmeztette a városvezetést a rendelet tarthatatlanságára, eredménytelenül. Aggodalmaink sajnos beigazolódtak: a tervezett ingatlanértékesítések apró töredéke teljesült, a város csak folyószámla-hitelének terhére tudja fizetni kötelezettségeit. Különösen aggasztó, hogy már az oktatási intézmények közüzemi számláinak kifizetése is óriási nehézséget okoz városunknak.

Szathmári Károly - MSZP

Az előző évek „nyakló” nélküli hitelfelvétele visszaköszönt (a következő években is évente 4 milliárd Ft a törlesztés), s e mellett a bizonytalan ingatlanértékesítési bevétel terv (1,7 mrd) csak 3,8 %-ban realizálódott. Most, szeptember közepén a bankok még a betervezett 2,5 milliárdos hitelt sem adják meg, és mintegy 1 mrd forintos lejárt tartozása, kifizetetlen számlája van a városnak. Jelen állás szerint a költségvetés egyensúlya nem tartható, szakemberek szerint is „csak a csoda” segíthet.

 

7.  Az Önkormányzat vagyonáról szóló 25/1997.(VI.20) Kr. számú rendelet módosítása (ingatlanárveréssel kapcsolatosan)  

Jobbik

A Jobbik eddig is minden lehetséges alkalommal tiltakozott a város ingatlanvagyonának elkótyavetyélése ellen. A rendelettervezet szerint a város által eladásra szánt ingatlanokat árverés esetén akár az induló ár 15 százalékával alacsonyabb összegért is értékesíthetné. Ez a jelenlegi, amúgy is mélyponton levő ingatlanárak ismeretében felelőtlen és kétségbeesett lépés a városvezetés részéről, így a Jobbik ezt határozottan ellenzi.

Fididesz

A rendeletmódosítás célja, hogy felgyorsuljon az előzetesen betervezett, eladásra szánt önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítésének folyamata. A város kiszámítható gazdálkodásának fontos része, hogy a tervezett bevételek időben megérkezzenek. Az eredménytelen árveréseket tapasztalva, az ingatlanpiaci helyzet javulásáig az induló licitár a valós piaci igényekhez alkalmazkodva csökkenthetővé válik, licitlépcső alkalmazása mellett legfeljebb az induló ár 85 százalékának erejéig.

MSZP

Az ingatlanok árverési szabályzatát érintő vagyonrendelet módosításának lényege az, hogy az ingatlanszakértők által meghatározott kikiáltási áron, ha nincs érdeklődő, akkor az azt követő új árverésen árlejtést lehet alkalmazni, a kikiáltási ár 85 %-áig. Az indoklás az, hogy a piac pang. Veszélyes ez a megoldás, mert azt sugallja, hogy érték alatt is lehet ingatlanokat adni, illetve venni. Szerintem nem az eladónak kell az árból engedni, hanem az ingatlanszakértőknek kell reálisan felmérni a piaci folyamatokat.

 

12. A Debrecen, Móricz Zsigmond krt. 4. szám alatt található egykori Középiskolai Sportkollégium ingatlanának ingyenes hasznosításba adása a Debreceni Egyetem részére (Kapcsolódó írásunk - Egyetemisták költözhetnek a Sportkollégiumba)Jobbik

Mint bizonyára a Napló olvasói is emlékeznek rá, a Jobbik felháborodottan tiltakozott a Sportkollégium megszüntetése ellen. Mivel az intézmény ennek ellenére bezárásra került, a kialakult helyzetben örülünk annak, hogy az ingatlan az áron aluli értékesítést elkerülve – bár egyelőre csak egy évre – továbbra is oktatási célokat szolgál majd. Az intézmény sorsát természetesen ezután is folyamatosan figyelemmel követjük majd.

Fidesz

Korábbi közgyűlési döntés alapján a Középiskolai Sportkollégiumot 2012. augusztus 1. napjával a Gulyás Pál Középiskolai Kollégiumba beolvasztotta a város. Mivel az ingatlan közoktatási feladatot szolgált, frakciónk elkötelezett abban, hogy az ingatlan továbbra is oktatási feladatok ellátásához biztosítson helyet. Mindehhez kiváló garanciát jelent a várossal hagyományosan jó viszonyt ápoló Debreceni Egyetem, amely az ország egyik legkiválóbb oktatási bázisa.

MSZP

A debreceni oktatási rendszer egyik büszkesége és kuriózuma volt a Sportkollégium, amit bezártak és kiürítettek. Az ottani közösségi, sportszakmai és pedagógiai értékek már a múlté. Úgy szüntették meg a kollégium működését, hogy annak jövőképét nem tisztázták. A mostani előterjesztés a mintegy 1,5-2 mrd forint értékű ingatlancsoportot ideiglenesen 2013. augusztus 31-ig a Debreceni Egyetem ingyenes hasznosításába adja. Remélem, az egyetem meg tudja tölteni tartalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában