Helyi közélet

2012.09.27. 16:02

„Agy-térkép” a debreceni Fazekas-gimnáziumban

Debrecen - A szolidaritást, az összefogást jeleníti meg az a kiállítás, melyet a Fazekas Mihály Gimnázium és a Debreceni Nyári Egyetem rendezetett. A tárlatot csütörtökön a gimnázium elsősavatója alkalmából tekinthették meg az érdeklődők.

Debrecen - A szolidaritást, az összefogást jeleníti meg az a kiállítás, melyet a Fazekas Mihály Gimnázium és a Debreceni Nyári Egyetem rendezetett. A tárlatot csütörtökön a gimnázium elsősavatója alkalmából tekinthették meg az érdeklődők.Mit jelent itt és ma a szolidaritás? Mit jelent nekünk magyaroknak? Mit jelent az Európai Unió tagországaiban? Ugyanazt vagy mindenhol mást? Hol lehet a helye ennek a fogalomnak, amely egyértelműen több ember valamiféle kapcsolatát tételezi fel, a mai meglehetősen individualista világunkban? – Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettek fel maguknak a projekt minden résztvevő országában, ahol különböző csoportok vitatták meg a szolidaritás értelmét. A Debreceni Nyári Egyetem a Fazekas Mihály Gimnázium diákjait és tanárait választotta partneréül abban a hitben, hogy a projekt központi gondolata talán leginkább a fiatalok számára lehet izgalmas és érdekes - és nem is tévedtek. Szép számmal vettek részt a gimnázium diákjai abban a munkában, amelynek eredménye könyv formájában bekerült a nemzetközi vérkeringésbe – ismertette csütörtökön a nyári egyetem. Az értelmezések mellett a gimnázium diákjai képzeletbeli projektet is kidolgoztak, amely a szolidaritás elvére épülve határon túli magyar gyerekek anyaországbeli élményeit gazdagítaná és életreszóló barátságok kialakulását tenné lehetővé. A szolidaritás megélésére és „alkalmazására” buzdította Pajna Zoltán alpolgármester is a kiállításmegnyitón megjelent diákokat – olvasható a híradásban.

Egészen különleges vizuális végeredményt jelentenek azok a vizuális alkotások, amelyeket angolul „mind-map”-nek, magyarul „agy-térkép”-nek neveznek. - Bár májusban az egyetemen már sokan láthatták a rajzokat, a projekt egyik célja az, hogy minél többen legyenek részesei ennek a különleges kollekciónak. Ezért a kiállítást a Fazekas Mihály Gimnáziumban is bemutatjuk, ahol több száz diák, tanár és szülő láthatja több napon át. Bízunk benne, hogy az agy-térképeken szereplő szavak, fogalmak és rajzok további gondolatokat ébresztenek a nézőkben – idézi dr. Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója szavait a közlemény.

A kiállítás megnyitóján a gimnázium énekkara Köpöczi Mariann tanárnő vezetésével elénekelte a testvérvárosi himnuszként ismert nemzetközi dal magyar változatát.

HBN | Fotó: Molnár Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában