Helyi közélet

2012.09.07. 10:28

Derecske-Konyár-Tépe: közös hivatal?

Konyár, Tépe - Tépének és Konyárnak is jól felfogott érdeke a közös polgármesteri hivatal Derecskével.

Konyár, Tépe - Tépének és Konyárnak is jól felfogott érdeke a közös polgármesteri hivatal Derecskével.

Az önkormányzatokról szóló törvény változása olyan lépésekre kényszerítheti a helyhatóságokat, melyek révén például közös polgármesteri hivatalok jöhetnek létre. Tépe és Konyár már jelezte ebbéli szándékát a derecskei városvezetésnek, ahol nem is zárkóztak el a további egyeztetések elöl.

Bátorítást adott

„Az elmúlt évek jó együttműködésére való tekintettel a képviselő-testületünk támogatta a kezdeményezést, de a megvalósulásig még számtalan részlet tisztázásra vár” - mondta el a Napló érdeklődésére Bakó István derecskei polgármester. Mint fogalmazott, soha nem titkolták, hogy Derecske igyekszik a térségben vezető pozíciót betölteni, és ez a kezdeményezés is ebbe a sorba illeszkedik. - Az összefogás, a közös polgármesteri hivatal révén a befolyásunk, a tárgyalási pozíciónk nyilvánvalóan erősödik. A három település között eddig is volt intézményes kapcsolat (például az oktatás terén), és az itt szerzett kedvező tapasztalatok is arra bátorítottak minket, hogy esetleg az igazgatás magasabb szintjére is kiterjesszük az együttműködést - mondta Bakó István.

Idejében lépett

Nem véletlen, hogy elsőként Balogh András tépei polgármester kereste meg a közös polgármesteri hivatal gondolatával a derecskeikeket, hiszen a 2 ezernél alacsonyabb lélekszámú településeken januártól önálló polgármesteri hivatal nem működhet. „Fontos, hogy a tépeiek a jövőben is lehetőleg helyben intézhessék az ügyes-bajos dolgaikat. Most úgy néz ki, hogy a hivatal öt dolgozójából 3 a jövőben is itt dolgozik majd, noha a közös derecskei hivatal alkalmazottja lesz” - adta okát elhatározásuknak a falu első embere.

Konyárt ugyan törvény nem kötelezi erre, mégis azt szeretnék, ha a három település közös polgármesteri hivatalt hozna létre. - Jóllehet, most 2 ezer fő a limit (Konyáron 2 ezer 200-an élnek), de mi van akkor, ha két év múlva az alsó határt a törvény mondjuk 3 ezer főre emeli. Semmi kedvünk egy kényszerházassághoz, ezt szeretnénk elkerülni - mondta Dr. Fülep László polgármester. Szavai szerint ők is abban érdekeltek, hogy a konyári emberek a jövőben is helyben intézhessék a hivatalos ügyeiket. - Azok a kollégák például, akik a járási hivatal alkalmazottai lesznek kormánytisztviselőként, januártól is Konyáron dolgoznak majd ügysegédként. felkészült emberekről van szó, hiszen ne feledjük, a konyári polgármesteri hivatal azon kevesek közé tartozik az országban, amelyek ISO minőségirányítási rendszerrel rendelkeznek. A közös hivatallal a három település fajsúlya nagyobb lesz, mint amit a lélekszámuk indokolna - mondta.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában