Helyi közélet

2012.09.17. 11:55

Debrecen nem kér mentességet

Debrecen - Kinyilváníthatja a debreceni önkormányzat működtetési szándékát a közoktatási intézményekre vonatkozóan, ha szeptember 20-án igennel szavaznak a képviselők az erről szóló javaslatra.

Debrecen - Kinyilváníthatja a debreceni önkormányzat működtetési szándékát a közoktatási intézményekre vonatkozóan, ha szeptember 20-án igennel szavaznak a képviselők az erről szóló javaslatra.A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében 2013. január 1-től az állam gondoskodik a köznevelési alapfeladatok ellátásáról. A köznevelési intézmények fenntartói és működtetői feladatai általános szabály szerint – az óvodákat kivéve – elkülönülnek. A 3000 főt meghaladó lakosságszámú települési önkormányzat gondoskodik (bizonyos szakképző iskolák kivételével) az illetékességi területén lévő összes, saját tulajdonában álló, az állami intézményfenntartó központ által fenntartott iskola feladatellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon működtetéséről. Ennek keretében a települési önkormányzat saját forrásai terhére biztosítja az oktatáshoz szükséges tárgyi, továbbá az ingó és ingatlan vagyon működtetésével összefüggő személyi feltételeket.

A hivatkozott jogszabály lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak arra is, hogy mentesüljenek az intézményműködtetői feladatok alól, amennyiben gazdasági és jövedelemtermelő képességük ehhez nem elegendő. (Ez iránti kérelmükről az oktatásért, a helyi önkormányzatokért, valamint az államháztartásért felelős miniszter dönt.)

Debrecen önkormányzata a mentesülési lehetőséggel nem kíván élni, azaz vállalja a közoktatási intézmények működtetési kötelezettségét – áll a képviselők elé kerülő előterjesztésben.

HAON

 

A működtetői feladatok:

  • az ingatlan rendeltetésének megfelelő, hatályos köznevelési, tűzvédelmi, munkavédelmi és egészségügyi előírások szerint üzemeltetése, karbantartása,
  • a működtetéssel kapcsolatos közterhek, költségek, díjak viselése,
  • az ingatlan vagyonvédelméről való gondoskodás,
  • minden olyan feladat ellátása, amely az ingatlanban a köznevelési feladatok megfelelő színvonalú és biztonságos ellátásához szükséges: eszközök, taneszközök, anyagok, áruk, szolgáltatások megrendelése, átadás-átvétele, raktározása, készletek pótlása,
  • a köznevelési intézmények alapító okiratában foglalt feladatellátáshoz szükséges technikai berendezések, taneszközök működtetése, javítása, karbantartása,
  • a köznevelési közfeladat-ellátáshoz szükséges eszközök beszerzése,
  • az intézményi épület állagának megóvása.
  • Nem tartozik a működtető által ellátandó kötelező feladatok közé az állagmegóváson túl jelentkező rekonstrukciós, fejlesztési költségek fedezése, a taneszközök beszerzése.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában