Helyi közélet

2012.09.09. 16:39

"Aranyáron" takarmányoznak

Debrecen - A közeli jövőben a forgóeszköz finanszírozási igényük növekedésére lehet számítani.

Debrecen - A közeli jövőben a forgóeszköz finanszírozási igényük növekedésére lehet számítani.„Miközben a rendkívüli észak-amerikai aszály a világpiaci árakat hajtja fölfelé, addig itthon a hőség a terméshozamok minőségének és mennyiségének csökkenését okozza. Mindez a növénytermesztők mellett az állattenyésztéssel foglalkozókat is komolyan sújtja, és a takarmányozási költségek jelentős emelkedését okozhatja. Így a következő hónapokban a termény, közraktári illetve forgóeszköz finanszírozási igényük növekedésére lehet számítani” - mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Világszerte gond

A nagy növénytermesztő országokban bekövetkező szélsőséges időjárási események - mint amilyen az elmúlt hetekben is tapasztalt rendkívüli észak-amerikai aszály - jelentősen befolyásolják a betakarításra kerülő termények mennyiségét, minőségét. Ez pedig egyértelműen hatást gyakorol a világpiaci árakra is, amelynek a magyar mezőgazdasági termelők és élelmiszer-feldolgozók is ki vannak téve. „A terményárak hektikus mozgása azonban a növénytermesztők mellett az állattartókat, ezen belül is az abrakfogyasztó állattenyésztési ágazatokat, főként a sertéstenyésztőket és baromfitartókat is érzékenyen érinti. Egyrészt azért, mert a sertés- és baromfiágazatban a takarmányozási költségek az összes költség mintegy 60-70%-át teszik ki. Másrészt egy gazdaságon belül a növénytermesztésnek nem mindig érdeke, hogy a piacon drágán értékesíthető gabonaféléket és kukoricát átadja a gyakran veszteséges állattenyésztésnek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában