Helyi közélet

2012.08.06. 17:47

Jegyzet: Kékből vörös

Kérdés, hogy lesz-e, aki emlékszik majd tíz év múlva, hogy 2012. augusztus 6-án újabb éves mélyponton volt a magyar CDS-árazás Londonban? De talán még azt is kevesek tartják majd számon, hogy a brit fővárosban épp milyen eredménnyel jutott tovább a negyeddöntőbe a magyar kézilabdacsapat (egyébként 26-23-ra győzték le a szerbeket). <a href="mailto:[email protected]" target="_blank">Fabók Ágnes jegyzete.</a>

Kérdés, hogy lesz-e, aki emlékszik majd tíz év múlva, hogy 2012. augusztus 6-án újabb éves mélyponton volt a magyar CDS-árazás Londonban? De talán még azt is kevesek tartják majd számon, hogy a brit fővárosban épp milyen eredménnyel jutott tovább a negyeddöntőbe a magyar kézilabdacsapat (egyébként 26-23-ra győzték le a szerbeket). Fabók Ágnes jegyzete.

A dátumot viszont garantáltan jegyzik majd a történelemkönyvek, hiszen hétfőn landolt a Mars egy eddig feltérképezetlen őskráterében a Curiosity, azaz kíváncsiság becenevet viselő jármű. Az expedíció nem titkolt célja, hogy az életre utaló jeleket, ez esetben szerves szént keressen. Ez elsőre talán nem tűnik izgalmasnak ám, ha belegondolunk, hogy a köznapi, „földi” szén miből is lett – mocsaras területek növényeiből –, máris izgalmasabb elképzelni, hogy sok millió évvel ezelőtt milyen lehetett a vörösbolygó az ember számára most élhetetlen felszíne.

Márpedig, ha voltak "növények", az sem elképzelhetetlen, hogy légkör is. S, ha volt, akkor talán más élőlények is. Évmilliókkal ezelőtt a Földhöz is hasonlíthatott a ma kietlen táj. A legfontosabb tanulság azonban nem(csak) ez a felfedezés lehet. Talán arra is választ kapunk, mire figyeljünk, hogy a kék bolygónk ne jusson a vörös sorsára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában