Helyi közélet

2012.08.17. 16:43

A pénzzel el kell számolni Pocsajban is

Debrecen - A visszautasítás miatt nincs módunk megkérdezni, mi igaz és mi nem

Debrecen - A visszautasítás miatt nincs módunk megkérdezni, mi igaz és mi nem

Szinte felkínáltuk a lehetőséget Pocsaj vezetőinek, önkormányzati képviselőinek: mondják el a Naplónak, milyen alkalmakat kerestek és találtak a romániai tengerparton töltött hét során a román kisebbségi önkormányzathoz érkezett feladatalapú támogatás összegének célszerű felhasználására. A napokban a Népszabadságban megjelent cikkből ugyanis az derült ki, hogy erről a polgármesternek fogalma sem volt.

Ha abban a cikkben valótlanságok is vannak – mint megjegyezték néhányan – szívesen leírtuk volna a pontos igazságot. De a megkérdezettek nem éltek a lehetőséggel. Amennyiben meggondolják magukat, vagy az általunk nem ismert, ezért meg nem kérdezett személyek közül valaki arra az elhatározásra jutna, hogy kész választ adni a kérdéseinkre, szívesen fogadjuk.

Lakosok panaszai

Az elzárkózások miatt eddig csak névvel nem vállalt nyilatkozatokra, hallomásokra hagyatkozhatunk. A telefonkönyvet felütve - ismeretlenül - felhívtunk néhány pocsaji számot, hogy az önkormányzati képviselők kirándulásáról érdeklődjünk.

Találkoztunk visszautasításokkal, és a kérdésekre nyitott lakosokkal is.

Egyikük a kirándulásról éppen csak hallott, és jobban bőszíti a közbiztonság hiánya. Nappal lopták el a tyúkjait az udvar vaskerítéssel körbezárt részéről, a biztosító mégsem fizet, mert a kerítés kapuján nem volt lakat! - mondta dühöngve, s hogy a képviselők és a rendőrség sem igyekszik eljárni a bűnözőkkel szemben.

A másik lakos szívesen elmesélné hosszabban, miként élnek vissza a választottak a hatalommal. Állítása szerint például a boltos hiába kér, nem kap engedélyt arra, hogy a falunapon árusítson, azt csak a képviselő teheti.

Egy idős asszony szerint a nemzetiségi önkormányzat álönkormányzat, csak a pénzért működik. Azt is mondta, hogy már folyik ellenük egy per pénzügyi szabálytalanságok miatt.

Újabb nyilatkozónk azt állította, hogy a kiránduláshoz a polgármesteri hivatal házi kasszájából vett fel valaki egymillió forint előleget.

Ha szóba állnak

E hírek el sem jutottak volna hozzánk – hiszen nem kezdünk el ismeretleneket hívni –, ha szóba állnak velünk a politikusok. A visszautasítás miatt arra sincs mód, hogy rákérdezzünk, mi igaz és mi nem a lakosok által említettek közül.

Nem kétséges viszont, hogy a nemzetiségi önkormányzatok feladat alapú támogatását a Kormány adja, s a közpénzzel az államháztartásról szóló jogszabályokban foglaltak szerint kell elszámolni. 2012-ben a pocsaji román önkormányzat e forrásból 1 millió 382 ezer 494 forintot kapott.

HBN-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában