Helyi közélet

2012.07.23. 10:28

Vonós gálák rendhagyó művekkel

Debrecen - Debussy emlékére ajánlotta hangversenyét Zs. Szabó Mária.

Debrecen - Debussy emlékére ajánlotta hangversenyét Zs. Szabó Mária.

Vonós hangszerek is főszerephez jutottak a napokban az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának kísérő koncertsorozatában.

Zs. Szabó Mária hegedűművész Claude Debussy francia, impresszionista zeneszerző zongoraátiratait szólaltatta meg. A mélyvonósok koncertjén pedig szinte csak olyan szerzeményeket hallhatott a közönség, melyek nem, vagy csak ritkán hallhatók hangversenytermekben.

Maga is átírta

150 éve született az egyik legnagyobb francia zeneszerző Claude Debussy. Emlékére ajánlotta koncertjét Zs. Szabó Mária hegedűművész. Debussy művei jelentős részét zongorára írta, és csupán egy kamaraművet alkotott, amely a vonósnégyes-irodalom egyik legmegkapóbb gyöngyszeme. Az impresszionista komponista azonban maga is gyakran átírta műveit, ezzel megihletve más szerzőket, akik épp ezt követve készítettek Debussy műveiből egy-egy tételt kiragadva átiratokat. Az ünnepi hangversenyen Zs. Szabó Mária hegedűművész és Sarkady Katalin zongoraművész szólaltatta meg a ritkán hallható válogatást, melyek felidézték a szerző élmény és hangulatvilágát. A hangversenyen elhangzott még Mozart A-dúr hegedű-zongora szonátája, az estét pedig egy másik francia zeneszerző, Maurice Ravel Tzigane című darabjával zárták az előadók.

Rendkívüli hangzásvilág

Különleges zenei élményeket kínált a nyári koncertsorozat mélyvonós gálája is. Nagy Sándor, Rőmer Ádám brácsa-, Mérei Tamás gordonka- és Fejérvári Zsolt gordonművész olyan válogatással várták a közönséget, melyek eddig még nem, vagy csak elvétve szólaltak meg magyarországi hangversenytermekben. Az előadók az 1700-as évek derekán alkotó német Dittersdorftól, a kortárs lengyel Penderecki alkotásáig végigkísérték a mélyvonós irodalom különleges hangzásvilágát. Nagy Sándor brácsaművész előadásában ősbemutatót is hallhatott a közönség, Francesco Antonio Bonporti: Inveción című alkotása először szólalt meg mélyhegedűn.

Ádám Károly gordonkaművész értékelése szerint ez a koncert tökéletesen teljesítette a zenészek missziós feladatát: az előadóknak mindenkori felelősségük az, hogy ne csak jól ismert darabokat mutassanak be, hanem ismertessék meg a közönséggel a zeneirodalom sokszínűségét, ide értve a kortárs alkotók darabjait is, hiszen a ma alkotók többsége csak így kap lehetőséget a bemutatkozásra.

Prímáscsaládok öröksége

A mélyvonósok gálája, a hagyományoknak megfelelően népzenei összeállítással ért véget. Rőmer Ádám, Fejérvári Zsolt és Rőmer Ottó előadásában bonchidai és kalotaszegi zenék szólaltak meg néptáncosok bemutatójával. Így idézték meg a népi világ kiemelkedő prímáscsaládjainak örökségét.

HBN

 

Finálé

A nyáresti koncertsorozat – az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának záró eseményeként – a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenyével ér véget.

 

Időpont, helyszín: július 24., kedd, 20 óra, Kölcsey Központ, nagyterem

Koncertmester: Kusnyer Róbert

Zongorán közreműködik: ifj. Balázs János

Vezényel: Vásáry Tamás és Hámori Máté

Műsor:

Giuseppe Verdi: Nabucco – nyitány,

Kodály Zoltán: Nyári este,

Liszt Ferenc: Magyar fantázia,

Johannes Brahms: 2. szimfónia

A hangversenyre a belépés díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában