Helyi közélet

2012.07.05. 16:30

Végső búcsút vettek Berényi Dénes atomfizikustól

Debrecen, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - Családja, egykori pályatársai, barátai és a munkássága előtt tisztelgők vettek végső búcsút Berényi Dénes atomfizikustól csütörtökön a debreceni köztemetőben.

Debrecen, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - Családja, egykori pályatársai, barátai és a munkássága előtt tisztelgők vettek végső búcsút Berényi Dénes atomfizikustól csütörtökön a debreceni köztemetőben.

A római katolikus szertartást Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke vezette a köztemető 2-es számú központi ravatalozójában.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a szertartáson elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy nem búcsúzni jöttek egykori kollégájuktól. "Érezzük barátunk jelenlétét, hiszen a halál az a pillanat, amikor egésszé válik az a mű, amit földi életnek nevezünk" - fogalmazott. Az állami díjas atomfizikust olyan embernek nevezte, "aki nyomot hagyott bennünk", hiszen tudósként, tudományos szervezőmunkájában és barátként is jelentős életművet hagyott hátra.

Berényi József a magyar tudományt számos kiváló tudós képzésével, remek szakmai programokkal és a határon túli tudományos élet fáradhatatlan szervezésével gyarapította - mondta Pálinkás József, hozzátéve, hogy soha nem utat tört magának, hanem helyet teremtett. "Sokból egészet hozott létre, mindent adott magából. Áradt belőle az emberszeretet" - méltatta a 83 éves korában elhunyt atomfizikust az MTA elnöke.

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami díjas tudós elkötelezett maradt városa mellett is, ezért már évekkel ezelőtt a cívisváros díszpolgárává választották.

Berényi Dénes 1928. december 26-án született Debrecenben. 1953-ban diplomázott a Kossuth Lajos Tudományegyetem fizika szakán. 1954-ben kezdett dolgozni az MTA Atommagkutató Intézetében, amelyet 1976-1990 között igazgatóként vezetett. Fő kutatási területe a magspektroszkópia és az atomi ütközések fizikája.

1963-ban védte meg a fizikai tudományok kandidátusi, 1969-ben akadémiai doktori értekezését. 1973-ban az MTA levelező, 1985-ben pedig rendes tagjává választották. 1990-ben az akadémia egyik alelnöke lett, e tisztségét három éven keresztül töltötte be. Emellett 1992-ben a londoni székhelyű Academia Europaea is felvette tagjai sorába.

2012. június 27-én halt meg Debrecenben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában