Helyi közélet

2012.07.12. 09:02

Új típusú együttműködés, új források, új erőtér Hajdú-Biharban

Nagykároly, Érmihályfalva, Kiskereki és Székelyhíd, valamint Újfehértó, Hajdúhadház, Derecske és Nyíradony önkormányzatai létrehozták az első, magyar – román határon átívelő európai területi társulást.

Nagykároly, Érmihályfalva, Kiskereki és Székelyhíd, valamint Újfehértó, Hajdúhadház, Derecske és Nyíradony önkormányzatai létrehozták az első, magyar – román határon átívelő európai területi társulást. A 2014-től kezdődő uniós költségvetési ciklusban kiemelt szerepet és forrásokat szánnak az egykor egybetartozó, és szétszakított térségek fejlesztésére, megerősíteni és működtetni akarják a korábban élő kapcsolatokat.

A 4-4 település alkotta „Európa Kapu” Európai Területi Társulás a lehető legtöbb település bevonásával szeretné előkészíteni a várható igen jelentős uniós források pályázati kereteken belüli lehívását, melyek megváltoztatják mindazt, ami a hétköznapok számára is világossá és értelmezhető teszi az összetartozást, a benne rejlő lehetőségeket. A következő 20 évben eltűnnek azok gátak, korlátok, melyek ma még akadályozzák az Alföld és Erdély közös gazdasági, társadalmi és kulturális erőterének újbóli létrejöttét, és ehhez a legújabb társulási forma adhatja meg a jogi keretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában