Helyi közélet

2012.07.05. 11:40

MH 5. Bocskai István Lövészdandár: Csapatban gondolkodni

Kiválóan teljesített az MH 5. Bocskai István Lövészdandár csapata a Magyar Honvédség Járőrbajnokság idei megmérettetésén. Az MH Altiszti Akadémia által rendezett versenyre június 27-28-án került sor az izbégi lőtéren és a környező területen.

Kiválóan teljesített az MH 5. Bocskai István Lövészdandár csapata a Magyar Honvédség Járőrbajnokság idei megmérettetésén. Az MH Altiszti Akadémia által rendezett versenyre június 27-28-án került sor az izbégi lőtéren és a környező területen.

A 2012-es kiírás szerint – idén először a járőrbajnokságok történetében - minden csapat 9 fővel nevezhetett: az összeállításban hat férfi és három női versenyzőt kellett jelölni. Így – a korábbi évekkel ellentétben – nem volt külön verseny a férfiaknak és a nőknek, alakulatonként egy vegyes csapat indulhatott.

A Bocskai dandár csapatának tagjai dr. Bazsala Judit főhadnagy (járőrparancsnok), Fenyves József főhadnagy (járőr parancsnokhelyettes), Piroska György zászlós, Gidófalvi Gábor, Fürjes Katalin, Németh Balázs, Lantos Melinda, Csóka Csaba szakaszvezetők és Luksa Tibor őrvezető voltak. Csapatvezetőként Horváth Béla százados, edzőként pedig Petruska Sándor törzsőrmester kísérte a versenyzőket. A versenyt megelőző – fizikailag megterhelő, de csapatépítő jelleggel bíró és rendkívül hasznosnak bizonyuló - felkészítés Debrecenben, Hajdúhadházon illetve a Bükk-hegységben zajlott.

A 21 csapat mintegy kétszáz katonája két napon át tesztelte tudását a „riválisokkal” szemben. A feladatok végrehajtása során a résztvevők pontos képet kaphattak általános kiképzettségükről, állóképességükről, stressz-tűrésükről, valamint a bajtársiasság alapját képező csapatszellemről. Az első napon a csapatok a lövészet mellett tájékozódási és egészségügyi elméleti ismereteikről adtak számot, a másodikon pedig gyakorlatban bizonyíthatták, mennyire képesek együtt gondolkodni a terepen, tájékozódási futás közben.

A Horváth Béla százados által felkészített bocskaisok ezúttal is kitettek magukért. A lövészet (pisztoly és karabély), a  "tesztírás", valamint a nehéz súlyokkal végrehajtandó, vizes terepen berendezett akadálypálya versenyszámot külön is értékelték, ezeken a Bocskai dandár csapata a harmadik, az ötödik és az előkelő első helyet szerezte meg. Dr. Bazsala Judit járőrparancsnok elmondta: teljesíteni kellett továbbá katonai testnevelés, kézigránát-dobás, C-IED (rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység), valamint váltószerű, fegyver szét- és összeszerelés versenyszámokban is. A második napon a csapatnak a Lajos-forrástól indulva kellett a térképre saját maguk által felvett 14 pontot megkeresni. A 3 óra 11 perces tiszta futott idő az aznapi második legjobb időeredményt jelentette, ezzel az első nap végi 4. helyről a járőrcsapat összesítettben a 2. helyre küzdötte fel magát.

A főhadnagy hozzátette: a versenyen legalább annyira számított az, hogy a járőrtagok mennyire tudnak együtt dolgozni egy célért, mennyire ismerik a csapat erős és gyenge pontjait, és ezáltal mennyire képesek egymást segíteni, mint az egyéni teljesítmény. Kijelenthető, hogy a bocskais katonák mindkét fronton biztonsággal helytálltak.

A 21 csapattal startoló Magyar Honvédség Járőrbajnokságon a dobogó tetejére végül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis csapata állhatott. Második helyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár végzett, a bronzérmet pedig az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái vihették haza. A lövészdandár csapata elnyerte továbbá a Támogató Dandár parancsnokának különdíját is az akadálypályán teljesített magasan legjobb időeredményért.

 

Révészné dr. Markovics Zita hadnagy

kommunikációs tiszt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában