Helyi közélet

2012.07.29. 20:15

Kisgyerekesek „tengeri” eldorádója

Keszthely - Kevés helyen megközelíthető, de homokos a strandjaival ideális választás a Balaton nyugati partja.

Keszthely - Kevés helyen megközelíthető, de homokos a strandjaival ideális választás a Balaton nyugati partja.Csak a vizet és partján a lágy folyami homokba épített várakat látva joggal hihetnénk, valamelyik közeli ország tengerparti idilljét idéztük meg. Félig igaz is a feltevés, hiszen a Balatont sokszor emlegetjük a magyar tengerként. A jelző csak kevés helyen illik rá, de a Keszthelyi-öböl ezek közé tartozik. Nem a déli parton megszokott beton hullámfogókra épített lépcsőkön érjük el a vizet, hanem plázsszerű vékony sávon, igaz utána még tízmétereket kell gyalogolni, hogy legalább derékig érjen. Viszont a kisgyerekes családoknak ideális „pancsoló”.

Visszaköszönő múlt

Igaztalan lenne a Nyugat-Balaton központját, a Siófok mellett a Balaton fővárosaként emlegetett 22 ezer lakosú települést csak kisgyerekes családoknak ajánlani, hiszen a fürdőzés, a kikapcsolódás mellett a múlt örökségeire kíváncsiak is gazdag kínálatból válogathatnak. Első helyen említendő a híres Festetics-kastély, amelyet azonban érdemes kánikulában felkeresni, mert a borús napokon ugrásszerűen megnő a látogatottsága, órákig kell várni a bejutásra, bár a több tucat teremben látható páratlan látványosságok és kiállítások mindenért kárpótolnak. A Balatoni Múzeum többek között a tó történelmét, növény- és állatvilágát, valamint az ott élt lakosság mindennapjait mutatja be. A térség szellemi és kulturális központja ezen túl további hasznos ismereteket adó kiállítóhelyekkel is szolgál a kikapcsolódás mellett szellemi táplálékra is vágyóknak.

Gyerekparadicsom

Ma már valamit magára adó szálláshely gyerekbarátként hirdeti magát, de a legtöbb azon kívül, hogy mindenféle használati és játszóeszközt, illetve egy berendezett sarkot kínál a kisgyermekes családoknak, sokkal többet nem tesz értük. Akad persze kivétel, így találhatunk Keszthelyen és környékén is olyan nem túl drága szállodát, ahol napi rendszerességgel tartanak foglalkozásokat a kicsiknek felmérve az igényeket. Tapasztalatból állítom, ez többféle előnnyel jár. Egyrészt a szülők kicsit szusszanni tudnak arra a pár órára, másrészt közelebb hozza a vendéglátókat a vendégekhez, ami növeli a család komfortérzetét. Nem utolsósorban a gyerekek is otthonosabban érzik magukat az inkább a felnőtteknek plusz szolgáltatásokat nyújtó közegben. Természetesen mindennek főleg akkor van jelentősége, ha az időjárás valami miatt (vagy túl enyhe vagy túl forró) nem a legalkalmasabb a fürdésre, pancsolásra, amihez a nyugat-balatoni strandok igencsak kedvező lehetőségeket kínálnak, de erről már esett szó. Arról viszont még nem, hogy gyerekeknek is ígér kikapcsolódást Keszthely belvárosa. Sétálóutcáján, illetve közelében egymást érik a kicsiknek látványosságot nyújtó múzeumok, kiállítóhelyek, így akkor sem kell a családnak kétségbe esnie, ha borúsabbra fordul az időjárás.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában