Helyi közélet

2012.07.20. 14:50

Hajdú-bihari képviselők - Két képviselőnk meg sem szólalt

Debrecen - A megye honatyái szolidan "tolakszanak" a parlamenti mikrofonhoz

Debrecen - A megye honatyái szolidan "tolakszanak" a parlamenti mikrofonhozSzámos mutató alapján értékelhetnénk az országgyűlési képviselőink munkáját, de valljuk be: nincs rálátásunk. Talán egyedül a frakcióvezetőktől várható el, hogy tisztában legyenek ki-ki teljesítményével. Valószínűleg így is van, ám nem hozzák nyilvánosságra, hiszen az esetleges kritikával egyben támadási felületet is nyitnának, ami nem érdeke a pártnak. Az értékelés zárt körben zajlik. A választóknak marad tehát egyetlen, szám szerinti mutató: a felszólalásokban mérhető parlamenti aktivitás. A Napló a hajdú-bihari képviselők adatait kereste meg az Országgyűlés honlapján. Az a legszembötlőbb, hogy a február 13.-július 11. közötti tavaszi-nyári ülésszakon két képviselőnk, dr. Oláh Lajos (Demokratikus Koalíció) és Örvendi László (Fidesz) meg sem szólalt. Azon viszont nem voltunk meglepve, hogy legtöbbször, összesen 110 alkalommal Halász János (Fidesz), az Emberi Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára kért szót. Őt a feleannyi alkalmat sem jegyző Pálffy István (KDNP) követi 42 felszólalással. Ám, ha kivesszük Halász János megszólalásaiból az úgymond hivatalból adott 94 választ, a maradó 16-al így is ő a harmadik legaktívabb megyei "beszélő".

Ötvennégy parlamenti munkanap egyféle mérlege

Hajdú-Bihar megyét 17-en képviselik az Országgyűlésben. Közülük a Fidesz-frakcióban ül 13, a Jobbikban 2, KDNP-ben 1, az MSZP-s listás mandátumot szerzett képviselő pedig átlépett a később alakult Demokratikus Koalícióba, amelynek nincs frakciója a parlamentben, ő peduig ebben az ülésszakban nem kért szót.) Az MSZP-nek tehát jelenleg nincs Hajdú-bihari országgyűlési képviselője, amire a rendszerváltozás óta nem volt példa.

Képviselőink kis többsége (9 Fidesz) egyéni mandátummal, a többiek listán (4 Fidesz, 2 Jobbik 1 KDNP, 1 eredetileg MSZP, utóbb Demokratikus Koalíció) jutottak a parlamentbe.

Az idei (február 13-tól július 11-ig tartó) tavaszi-nyári üléssszakon a felszólalások számát tekintve dr. Pósán László (Fidesz) a sorban a harmadik: 19-szer hallgatta őt a ház, párttársa, Bartos Mónika követi 11-el (ebből négyszer a bizottsági véleményt ismertette). 10-szer szólt Márton Attila (Fidesz), 6-szor Kiss Attila (Fidesz, 3 alkalommal bizottsági véleményt ismeretett) és Kulcsár Gergely (Jobbik). dr. Vitányi István (Fidesz) 5-ször (benne 2 bizottsági vélemény), Kósa Lajos és Szólláth Tibor pedig 4-4 alkalommal emelkedett szólásra - mindetten fideszesek. A sereghajtók között is árim fideszes van: van Tasó László 3 felszólalással, Rácz Róbert 2-vel és dr. Tiba István 1-el, ez utóbbi is bizottsági vélemény volt.

Mindebből azonban valószínűleg félrevezető volna arra a következtetésre jutni, hogy a keveset beszélők dolgoztak legkevesebbet. 54 parlamenti munkanapról adtunk egyetlen mutatót kiemeelő statisztikát.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában