Helyi közélet

2012.07.18. 14:05

Grafikusok Derecske szívében

Derecske - Az idén tizenhat alkotó merít ihletet a városban.

Derecske - Az idén tizenhat alkotó merít ihletet a városban.Csernus Tibor Kossuth-díjas képzőművész grafikai hagyatékának emlékkiállításával nyílt meg a XVI. Hajdú-Bihari Grafikai Művésztelep hétfőn Derecske képtárában – ahogyan arról másnapi számunkban röviden már beszámoltunk. Bakó István, a város polgármestere köszöntőjében elmondta, óriási jelentőségű a város számára a térség életében egyedülálló és mély gyökerekkel rendelkező alkotói tábor, hiszen kevés kistelepülés mondhatja el magáról, hogy két hét alatt két nívós kiállításnak ad otthont. A művésztelep jelentőségét növeli, hogy a résztvevők felajánlása révén az elmúlt tizenöt évben több mint hatszáz kép került Derecske város tulajdonába. A már-már felbecsülhetetlen értékű kortárs grafikai gyűjteményből készült válogatásokat nemcsak az alkotói tábornak otthont adó város, hanem testvértelepülése, Nagyszalonta közönsége is megcsodálhatta már a múlt évben. Az idén tizenhat meghívott alkotó kutat inspirációért Derecske városában tíz napon át, illetve eleveníti meg a műhelyekben saját ötleteit egy-egy nagy figyelmet igénylő sokszorosító grafikai eljárással.

Tisztán, gyermekien

Lénárt Attila egyike a tábor legfiatalabb alkotóinak. Az idén hatodik alkalommal tevékenykedik a művésztelepen, és a részvétel dupla örömöt jelent számára, mivel szülővárosa közönsége előtt mutathatja meg tehetségét. „Munkáimra a meseszerű, illusztratív kifejezésmód jellemző, soha nem egy konkrét dolgot ragadok meg, inkább saját képzeletemet örökítem meg. Célom, hogy elgondolkodtassam a szemlélőt, és visszavezessem a tiszta gyermeki gondolkodáshoz. A táborban teljes az alkotói szabadság, az egyetlen megkötés, hogy hagyományos technikákkal dolgozzunk” - osztotta meg lapunkkal a fiatal művész.

A hivatás kihívásai

A testvérvárosból, Nagyszalontáról is érkezett alkotó a táborba. „A művésztelep meghívásos alapon működik, ezért igazi kitüntetés ide bekerülni. Jó hangulatban folyik az alkotás, kisebb műhelyekben dolgozunk, ki egyedül, ki csoportban. Ettől eltekintve nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez egy professzionális munkatábor, ami kihívások elé állít minket” – vélekedett Holló Cs. Kinga képzőművész.

Évről évre új

Papp Károly grafikusművész 8-10 éve veszi ki a részét az alkotótábor munkájából, emellett a vámospércsi művésztelepen is tevékenykedik. „Évről évre újdonságot hoz ez a tábor, hiszen mindenki hozza a maga ötletét, elképzeléseit. Az idén egy kortárs spanyol író, Javier Marías Amikor halandó voltam című műve ihletett meg, de tíz nap alatt még sok minden változhat” - tudtuk meg a művésztanártól.

HBN–HK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában