Helyi közélet

2012.07.03. 10:30

Az afrikai nap alatt

Gran Canaria - A Kanári-szigetek legnagyobbikán minden együtt van egy izgalmas nyaraláshoz.

Gran Canaria - A Kanári-szigetek legnagyobbikán minden együtt van egy izgalmas nyaraláshoz.A Kanári-szigetek (spanyolul Islas Canarias v. Las Canarias) nem a hasonló nevű madarakról, hanem a kutyákról, az ókori rómaiak által kapta a nevét (kutya latinul Canis). Spanyolország legdélebbi autonóm közössége hét nagyobb és több kisebb szigetből áll, s bár földrajzilag Afrikában, Marokkó partjaitól 120–200 kilométerre nyugatra, az Atlanti-óceánban fekszik, geopolitikailag Európa része.

A télen is kellemes klímájú szigetcsoport természetesen igazi turistaparadicsom. Egyik sajátosságát az adja, hogy nem a Földközi-tenger vidékén megszokott zöldellő tájjal találkozik az ember: a vulkanikus tevékenység során kialakult szigetek felszíne meglehetősen kopár. Tenerife igazi holdbéli képet mutat, az egyik „legbujább” Gran Canaria sem a pálmafáiról híres. Ez azonban csak izgalmasabbá teszi a helyet.

Nyüzsgés

A szárazföld-darabok legnagyobbika a névadó Gran-Canaria, itt van a főváros, Las Palmas; egyébként a napfény, a szállodák és a körforgalmak szigete. Mini-kontinensnek is nevezik: a csapadékosabb, zöldebb északi részeket középen kopár táj váltja, délen pedig száraz terület sivatagi homokdűnékkel.

Amíg nem látja az ember, nehéz elképzelni, milyen ipari méretekben zajlik itt a turizmus. A keleti-délkeleti part mentén szinte összenőttek az üdülőtelepek, a sziklásabb partrészek öbleiben pedig igazi „szállodavárosok” épültek. Bár a hivatalos statisztikák szerint gyümölcstermesztés és halászat erősíti a gazdaságot, a sziget gyakorlatilag a turizmusból él.

Megszámlálhatatlan hotel, étterem, kávéház, üzlet gondoskodik a vendégek ellátásáról; a tenger a hűsölésükről, egy másik szektor meg a szórakoztatásukról: a búvárkodástól a hegymászáson át a delfin-show-ig a szabadidő legkülönfélébb aktív és passzív eltöltési módját választhatják az ideérkezők.

Az afrikai melegtől eltekintve, az európai épületek és üzletek, az esténként nyüzsgő tengerparti sétányok leginkább mediterrán hangulatot idéznek. A közlekedés is: meglepően sok az autó az utakon, melyek kereszteződéseit számos körforgalom teszi biztonságosabbá; ezek közepébe szökőkutat, szobrot, pálmacsoportot helyeznek el.

HBN-SzT

 

Túlélőpróba

Itt, az afrikai nap alatt véresen komolyan kell venni a napozásra, az UV-sugárzásra és egyéb újkori rettenetekre vonatkozó figyelmeztetéseket. A 12-es UV-erősség általános, a Nap napernyőn keresztül is érezhetően átsüt. Felöltözve, az utcán sétálva is folyamatosan elkel a fejfedő, a napszemüveg, a ruhával nem fedett testrészekre a védőkrém.

A szigeteken gond az ivóvíz: sótalanított tengervíz folyik a csapokból, ezt fürdésre és fogmosásra is lehet használni, inni azonban nem ajánlatos, arra a boltokban kapható palackozott ásványvíz javasolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában