Helyi közélet

2012.06.15. 09:35

Pályakezdés; de mennyiért?

Debrecen - Fontos információ, hogy milyen jövedelmekre számíthatnak az egyes területeken a fiatalok.

Debrecen - Fontos információ, hogy milyen jövedelmekre számíthatnak az egyes területeken a fiatalok.A május, június időszaka minden évben az érettségi, felvételi, államvizsga lázas heteinek számít – az érintett diákoknak és családjaiknak mindenképp. Éppen ezért a Workania kutatói azt vizsgálták, milyen jövedelemre számíthatnak a különböző szakterületeken a pályakezdők. A felmérés alapján a 18-24 éves pályakezdők jelenlegi átlagfizetése havi bruttó 160 ezer forint.

Elgondolkodtató

A végzettség szerinti összehasonlítás alapján kapott adatok elgondolkodtatóak: az általános iskolát végzett pályakezdők bruttó átlagbére 101 ezer forint. A szakközépiskolát végzettek 112 ezer, az érettségizettek átlagosan 130 ezer forintra számíthatnak az első évben. Az OKJ képzést végzett pályakezdők átlagosan havi 140 ezer forintot keresnek. A diplomák bérben kifejezésre jutó értéke a fenti adatokhoz képest: a főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagosan 195 ezer forintot, az egyetemi végzettségűek 220 ezer forintot keresnek átlagosan a végzettség megszerzését követő első évben. A pályakezdők az információs technológiák területén számíthatnak a legmagasabb kezdőbérre, havi 246 ezer forintra. Őket a bankügy (225 ezer), a HR (220 ezer), valamint a közgazdaság- pénzügyek (203 ezer) területén elhelyezkedő fiatal alkalmazottak követik. A marketing-reklám-PR (198 ezer) területén már nem haladja meg a 200 ezer forintot a pályakezdők bére, de még az elektrotechnika és energetika (188 ezer) is jól fizet.

Határokon átívelő

A pályakezdők a legkevesebbre az egészségügy és szociális ellátás (119 ezer), a mezőgazdaság és élelmiszeripar (96 ezer), valamint a segédmunkák (92 ezer) területén számíthatnak. A felmérés saját ötlet és fejlesztés alapján indult. A cél, hogy a fizetési felmérés az összes környező és a lehető legtöbb európai országba eljusson, és ezáltal lehetőség nyíljon egy globális, egymással kölcsönhatásban álló, átfogó szolgáltatásra, melynek segítségével bármelyik – a rendszerbe tartozó - ország bérinformációi a magyar munkavállalók és vállalatok számára is elérhetőek lesznek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában