Helyi közélet

2012.06.01. 21:32

Napló TOP100 Klub - Bokros: Az igazi korlát a bizalom hiánya

Debrecen. Nem a pénz hiánya okozza a bajt, nem azért van válság.Ezt Bokros Lajos közgazdász professzor, Európa Parlamenti képviselő jelentette ki a Napló TOP100 Klub rendezvényén, június 1-én a Divinus Hotelben.

Debrecen. Nem a pénz hiánya okozza a bajt, nem azért van válság.Ezt Bokros Lajos közgazdász professzor, Európa Parlamenti képviselő jelentette ki a Napló TOP100 Klub rendezvényén, június 1-én a Divinus Hotelben.

Mélyponton vagyunk

− Mindkettőre szükség van, de növekedést „gyártani” nem lehet. Nálunk történtek ugyan rövid távú intézkedések, de ezek nem vezettek tartós eredményhez, egyensúlyhoz, növekedéshez. A gazdasági fellendülés nem elhatározás kérdése, hanem olyan üzleti környezet megteremtése, amely ösztönzi a befektetéseket, a fejlesztéseket. Ha ez megvan, akkor a „pénz oda fog állni”. A piacgazdaságban a gazdaságpolitika úgy tudja a bizalmat helyreállítani, ha logikus, ésszerű és szakszerű. E tekintetben mi mélyponton vagyunk. A szavak és a tettek ezzel szembe mennek, rombolják a vállalkozói bizalmat – jelentette ki.

Magyarország ismét recesszióban van. Nincs növekedés, bár az egyensúly valamelyest javult az ad hoc intézkedésekkel – lásd nyugdíjpénztárak – de az infláció is beragadt egy 4-5 százalékpontos sávban. – Nekem az a legnagyobb bajom, hogy a kormányzati politika saját céljait nemhogy elérni nem képes, hanem azt megközelíteni sem. Ne keltsük a magyar társadalomban azt az illúzió, hogy mi győztesek vagyunk, miközben „megharapdáljuk” azok kezét, akiktől a segítséget várjuk – mondta Bokros Lajos.

A neves közgazdász szerint messze nagyobb a baj és nem csupán gazdaságpolitikai hanem olyan, amely egy Európa, kapitalizmus és piacgazdaság ellenes utat feltételez. Ez pedig Bokros Lajos szerint a harmadik világba vezet. ?HBN-Kalmár Erika

Kérdezz-felelek a TOP100 Klubban

Bódi László: Újabb minimálbér-emelésre készülnek, egyre kisebb lesz az az összeg, amit a teljesítményösztönzésre lehet majd fordítani. Mi erről a véleménye?

Bokros Lajos: Soha nem voltam híve annak, hogy politikai szinten emelgessék a minimálbért. Alulról zárni a jövedelem-ollót azt jelenti, hogy nem fognak jobban keresni az emberek, hanem munkanélkülivé válnak.       

Ábrahám László: Még mindig 100 milliárd forintot meghaladó összeg áll rendelkezésünkre a GOP1 alapban, ami K+F-re fordítható. A szabályozók rosszak, vagy mi nem találjuk meg a módját, hogy hozzájussunk?

Bokros Lajos: Nem találjuk a módját. A magyar vállalkozói és kormányzati hozzáállás nem elég pontos. Nem pusztán nálunk jelent problémát a K+F kérdés, de 90 százalékban magyar „betegség”.

Licska József: Ha most Ön olyan pozícióban lenne, lennének konkrét elképzelései a helyzet megoldására?

Bokros Lajos: Lennének. Van véleményem politikai, gazdasági, társadalmi és erkölcsi kérdésekről is. Nincs az uniónak még egy tagállama, ahol kétharmados többséggel bír a kormány, ami lehetőség is, de óriási felelősség is. A kormány nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezt a kivételes pillanatot nem az ország javára fordította, épp az ellenkezőjét teszi annak, amit kellene.

Muraközy László: Lát-e bármi jót a változásokban?

Bokros Lajos: Összességében nem látom a pozitív hozadékát a „reform” intézkedéseknek. Nem javultak a szolgáltatások, és azok minősége sem. Valójában nincsenek is reformok, csak „bürokratikus maszatolás” van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában