2012.06.27. 09:56
Marad a lakat a debreceni húsüzemen
Debrecen - Egy évvel ezelőtt zárta be a debreceni húsüzemet a szlovák tulajdonosa. Mi történt azóta?
Debrecen - Egy évvel ezelőtt zárta be a debreceni húsüzemet a szlovák tulajdonosa. Mi történt azóta?
Egy évvel a gyárbezárást követően nagyon úgy tűnik, hogy "két szék közül a földre ültek" a Debreceni Hús Zrt. üzemének volt dolgozói. A város vezetői ugyan többször kinyilatkoztatták, hogy mindent megtesznek az üzem újraindítása, és ezzel a megszűnt 400 munkahely megmentése érdekében, az ezirányú erőfeszítésük a mai napig sikertelen maradt. Mindjárt a gyárbezárást követően egy helyi befektetői csoport felajánlotta, hogy megfelelő támogatás esetén zöldmezős beruházás keretében felépítene egy korszerű vágó- és darabolóüzemet, a város azonban akkor még inkább a régi húsüzem újraindításában, s ezzel a 400 munkahely mielőbbi megmentésében volt érdekelt. A végén egyik elképzelésből sem lett semmi (legalábbis mostanáig), s miközben volt húsipari dolgozók tömegesen azóta se találnak a szakmában munkát, Hajdú-Biharból az élőállatokat Kapuvárra, Kaposvárra és Kiskunfélegyházára hordják levágni. A zöldmezős beruházás finanszírozási igénye kapcsán egyébként a 10 milliárd forinttól a 30 milliárdig mindenféle szám elhangzott már, csak azt nem tudja senki megmondani, hogy ennyi pénzt mégis honnan lehetne előteremteni.
HBN-PA
Korábban a húsüzemről: