Helyi közélet

2012.06.20. 07:13

Kellő létszámmal dolgoznak a DEOEC gyemreksebészetén

Debrecen - Más osztályokkal együttműködve végzik a műtéteket a gyermeksebészeten.

Debrecen - Más osztályokkal együttműködve végzik a műtéteket a gyermeksebészeten.

Aggodalmát fejezte ki egy olvasónk az ellátás biztonsága miatt, úgy tudva, orvoshiánnyal küzd a Debreceni Egyetem Orvos- es Egészségtudományi Centrumának gyermeksebészete. Információi szerint mindössze két szakorvos és két rezidens maradt, s a nemrég megüresedett szakorvosi helyet nem tudják betölteni annak ellenére, hogy igen magas bruttó fizetésért hirdetik. Olvasónk azt is tudni véli, az orvoshiány miatt már némely beteget Budapestre kellett küldeni, helikopterrel.

Együttműködve

– Valóban két szakorvos és két rezidens maradt a gyermeksebészeten, ennyi azonban elég a stabil ellátáshoz – tudtuk meg dr. Balla Györgytől, a DE OEC Gyermekgyógyászati Intézetének igazgatójától. Hozzátette: nem tud olyan esetről, amikor a dolgozói létszám bármilyen problémát okozott volna a gyógyításban. – A gyermeksebészet meglehetősen komplex beavatkozás, gyakran együtt kell működnie a szemésznek, fül-orr-gégésznek, neurológusnak, traumatológusnak; éppen ezért állandó kapcsolatot igényel más osztályok, intézmények orvosaival, akik szükség esetén rendelkezésünkre állnak. Így nem csak magunkra kell számítanunk a műtéteknél – mondta az igazgató, megjegyezve, hogy természetesen „vissza szokták adni” a segítséget.

Máshol is helytállnak

– Két szakorvos távozott tőlünk az elmúlt időszakban, egyikük másfél éve, a másik 3 hónapja. Előbbi a svédországi, a Nobel-díj bizottságnak is otthont adó Karolinska Egyetemre ment, utóbbi pedig Nagy-Britanniába; mindketten elismert gyógyítók új környezetükben is. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, hiszen nálunk szerezték meg a szakmai tudásukat – mondta el Balla György a létszámcsökkenés egyszerre örvendetes és fájdalmas okáról. – Azért, hogy több pihenőidőt biztosíthassunk orvosainknak és rezidenseinknek, meghirdettünk egy szakorvosi állást. Jó lenne, ha annyi pénzt adhatnánk, amennyit a tőlünk fejlettebb országok adnak, de a bérezésre szigorú szabályok vannak: a közalkalmazotti bértábla szerint jár a fizetés, s ezt az egyetem ösztöndíjjal egészítheti ki.

Speciális kezelések

Valóban előfordul hogy egy-egy kis pácienst helikopterrel máshová szállítanak, ugyanis néhány betegséget Magyarországon speciálisan kialakított intézményekben gyógyítanak: így például összetett szívfejlődési rendellenességet Budapesten, súlyos égési sérülteket Miskolcon, hörgőfejlődési rendellenességet Törökbálinton kezelnek. Debrecenben többek között újszülött fejlődési rendellenességet, gyermekidegsebészeti műtéteket végeznek, az utóbbit a Debreceni Idegsebészeti Klinikával együtt – tájékoztatott a Gyermekgyógyászati Intézet igazgatója.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában