Helyi közélet

2012.06.15. 08:33

Évente 300 millió forint jut Debrecenben a zöldfelület rendbetartására

Debrecen -Több mint 40 ezer fát is gondoznak abból az évi mintegy 300 millió forintból, amit az önkormányzat 3,5 millió négyzetméter zöldfelület rendben tartására költ - egyébként annak nagysága és a fák száma lényegesen több.

Debrecen -Több mint 40 ezer fát is gondoznak abból az évi mintegy 300 millió forintból, amit az önkormányzat 3,5 millió négyzetméter zöldfelület rendben tartására költ - egyébként annak nagysága és a fák száma lényegesen több.Minderről azon a csütörtöki sajtótájékoztatón beszélt Pajna Zoltán, melyen a 2-es villamos nyomvonalán történő fakivágásokra is kitért. A sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy csütörtökön a Napló csokorba szedte az elmúlt 4 év jelentősebb fakivágásait. A város alpolgármestere arra szeretett volna rámutatni, hogy mennyi fiatal fát ültetnek a kivágott öreg egyedek helyére, ám mivel a tájékoztató során - és az időszűke miatt - nem volt lehetősége részletesen kifejteni mindezt, ezért a kiosztott sajtóanyagból adunk közre az alábbiakban.

Gyorsabban öregszenek

"A fasor-rekonstrukciókat rendszerint az teszi szükségessé, hogy az érintett területeken részben már elöregedtek a fák, másrészt az évtizedek során több esetben károkat okoztak. Gyökereik megrongálták a járdákat, belenőttek az úttest űrszerelvényébe és az ingatlanok alá, veszélyeztetve ezzel a lakóépületeket és a közműhálózatot is. Gyakorta a fák állapota közvetlen életveszélyt jelent az alattuk elhaladókra (korhadt ágak lehullása, kidőlésveszély). A fák életkora a belvárosban sokkal rövidebb, mint a külvárosokban vagy az erdőségekben. A klíma miatt az átlagosnál gyorsabban öregszenek - írták . Az önkormányzat többször is hangoztatott célja, hogy a város olyan belvárosi területein, ahol a közterületekhez közel negyven éve nem nyúltak, „faltól-falig” megújítsa az utcákat: díszkővel, új zöldterületekkel, a környezethez illeszkedő fafajok telepítésével olyan munkát sikerül így végezni, mely példaként szolgál majd a város más részeinek rehabilitációjához is" - olvasható a közleményben, melyből a főbb munkálatokat a következőkben kivonatoltuk.

2007-ben kezdődött

Debrecenben több mint 40 ezer fasori fa található, melyek rekonstrukciója 2007-ben kezdődött a Thaly Kálmán utcában tizenkettő kivágásával, s 11 telepítésével. Majd 200 fa telepítésével folytatódott a Bartók Béla úton. Ezt követően 2008-ban 203 fát vágtak ki a belvárosi fasor-rekonstrukció keretében - a csatornázási munkálatok utáni út és járda helyreállítási munkálatok mellett. Ezt követően pedig a Tanító, a Csokonai, a Garai, a Jókai, valamint a Török Bálint utcákon összesen 300 új fát (többek között Berkenye, Magnolia kobus, oszlopos körte, díszalma, oszlopos tölgy, oszlopos cseresznye) ültettek. Még szintén abban az évben a Rákóczi utca Csapó és Leány utcák közötti szakszán vágtak ki 26 fát, s helyükre a közművek és a kapubejárók miatt 18 lepényfát telepítettek.

Állapotfelmérés 6200 fán

Továbbra is 2009-et írunk, amikor is az önkormányzat 130 utca több, mint 6200 fáján – melyek 80 százaléka az 1930-as években ültetett ostorfa és japánakác – végzett állapotfelmérést. A Csillag utcán is az utóbbi kategóriába sorolható fák álltak, illetve állnak, melyek közül viharos időjárás miatt korábban már több dőlt ki. A japánakácról egész évben vagy virága, vagy termése, vagy levele folyamatosan hullik, mely csúszóssá teszi a járdát, így az balesetveszélyessé válhat, termése szúrós szagot áraszt. Így a Csillag utcán maguk az ott lakók is kezdeményezték az elöregedett fák kivágását. Az ott végzett fasor-rekonstrukció I. ütemében 2009 novemberében a Bocskai tér felől 59 fát vágtak ki. A helyükre 103 gömb mezei juhart ültettek (közművek nyomvonalának figyelembe vételével a védőtávolságok betartása mellett), amelyek jól bírják a mai kor városi klímáját.

Megújult továbbá még abban az évben a Csapó utca Rákóczi utca és Liszt Ferenc utca közötti szakasza. Közel 30 új égert, dézsás somot, tulipánfát telepítettek, s 35 anyagcserépben lévő leandert helyeztek ki.

Újabb telepítések

Parkfenntartás keretében az önkormányzat 2010 tavaszán, illetve őszén 518 fát ültetett. Valamennyi "többszörösen iskolázott", 16-18 centiméteres törzskörméretű, a nagyvárosi környezeti körülményeket jól tűrő fajta. Ezen kívül az István úton 6 szelídgesztenyefát, a Böszörményi út városból kivezető szakasza mentén 60 szilfát, a Sinai Miklós utcán – a Vénkerti Általános Iskola előtt – pedig 20 ostorfát ültettek el. Az Egyetem sugárúton összesen 48, a Nagyerdőn őshonos kocsányos tölgyet ültettek. Itt a vízigényes fák öntözését csepegtető rendszerrel oldották meg. A Veres Péter utcára, az új körforgalom közelében összesen 21 kőrisfa (a villanyvezeték alá gömbkoronájú, a másik oldalra normál növekedésű), a körforgalom közepébe egy császárfa. A közeli Meggyfás utcába 6 kőrist ültetnek. A Benczúr Gyula utcán is sor került fatelepítésre. Az új fákat mindenütt olyan helyre ültették, ahol korábban egyáltalán nem, vagy csak nagyon régen voltak fasorok.

Parkosítottak is

A rákövetkező évben - áll a közlemény kronologikus felsorolásában - 2100 négyzetméternyi területet parkosítottak a Csigekert, a Töhötöm és a Kiss Ernő utcák kereszteződésénél. A területen 9 díszcseresznyéből álló fasort ültettek, a többi részt füvesítették. Megjegyezték, a parkosítás annak a munkának a folytatása, amely 2010 őszén kezdődött, s 2011 tavaszán folytatódott 83 díszcseresznyefa telepítésével a Csigekert utca mentén. Ültettek még a Füredi úton (25 db császárfa), a Burgundia utcán (44 db díszkörte), az Arany János utcán (44 db oszlopos díszcseresznye), a Hortobágy utcán (41 db díszcseresznye) és a Derék utcán (60 db). 2011-ben összesen 478 fát.

A kiskörút nyomán

Ezzel el is értünk 2012-höz, amikor is a nyugati kiskörút – valamint a Hatvan utcai kerékpárút – építésével összefüggésben a Hatvan, a Bajcsy-Zsilinszky és a Széchenyi utcákon összesen 157 fát vágnak ki, melyek helyére összesen 300 fa és közel 5000 cserje kerül.

A fakivágás másik oka a fák rendkívüli elöregedése és állapota: csonkoltak, fokozatosan kiszáradók, odvasak. Ezen kívül több fa gyökérzete a járda burkolatát felnyomja. Emiatt a felújítandó járdaszakaszok térkő-burkolatait nem is lehetne megépíteni, tekintettel arra, hogy a meglevő kapubejárók szintjeihez kell csatlakoznia a felújított járdának is - írták a szokatlanul részletes összeállításban.

De nemcsak a fapótlások kapcsán ültettek, a Laktanya utca például 19, a Modem 20 új fát kapott.

Mentett egyedek

A Böszörményi út menti kerékpárút építése során 7 nyugati ostorfát kellett volna kivágni, de az önkormányzat inkább módosította a nyomvonalat, így már nem kell. A tervek szerint pedig a Böszörményi úton a Vezér és Békessy Béla utcák közötti szakaszon 13 rossz állapotban lévő nyárfát jövőhéten terveznek kivágni, mivel ezen a szakaszon egyesített gyalog és kerékpárút épül, a fák űrszelvényben vagy magában a pályatestben vannak. A Doberdó utcai részen is szükséges 13 hárs kivágása, illetvei, illetve 2 lucfenyőé a Böszörményi út Békessy Béla utca sarkán.

Összesen 28 fát vágnak majd ki, ugyanakkor 97-et ültetnek helyettük. S, mint még írták, mindezeken felül mintegy átlag 700 hivatalos lakossági megkeresés érkezik fakivágási, illetve gallyazási ügyben a városüzemeltetési osztály felé.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában