Helyi közélet

2012.06.05. 12:48

A hónap végére megnevezik a leendő járások határait

Debrecen - A kormányrendelet elfogadásáig nem derül ki, volt-e rá hatása a vitának.

Debrecen - A kormányrendelet elfogadásáig nem derül ki, volt-e rá hatása a vitának.A parlament hétfőn elfogadta a járások kialakításáról szóló törvényt, ám az éppen a kialakított járásokat nem tartalmazza. Mi az oka a késlekedésnek, ki és mikor terjeszt be ezzel kapcsolatban javaslatot (esetleg fogad el rendeletet)?, s vajon lehet-e tudni, mit tartalmaz a már feltehetően létező előterjesztés Hajdú-Bihar megyére vonatkozóan? A Napló e kérdéseket küldte el kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba.

 

Hajdú-Bihar megye járásai:

 

A térkép forrása: KIM

 

Horvátth Orsolya, a sajtóosztály vezetőjének válasza szerint azonban nincs késlekedés, a járási rendszer kialakítását célzó intézkedések a tervezett ütemben haladnak. A hétfőn elfogadott törvény a járások kialakításáról, valamint egyes ezzel összefüggő törvények módosításáról szól. Ez felhatalmazza a kormányt, hogy a járási hivatalok- kivéve a fővárosi kerületi hivatalok- székhelyeiről és illetékességi területeiről rendeletben határozzon. A járási rendszer kialakításáról szóló kormányhatározat (1299/2011. (IX. 1.)) 2012. június 30-ai határidővel írja elő ennek teljesítését, s ez meg is fog történni. A kormánydöntést követően tudunk majd arról tájékoztatást adni Hajdú-Bihar megyére vonatkozóan, hogy hány járás lesz, s milyen székhelyekkel – írta az osztályvezető, Horvátth Orsolya.

Tíz járásról volt szó

A minisztériumban készült, társadalmi vitára bocsátott tervezetet januárban ismertettük. Aszerint megyénkben tíz járás lenne, a következő központokkal: Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Balmazújváros, Debrecen, Nyíradony, Hajdúszoboszló, Derecske, Püspökladány, Berettyóújfalu. Tudomásunk szerint több módosító javaslat és kérés is megfogalmazódott, amelyek eredményéről - a fenti válasz szerint - csak a törvény elfogadása után értesülhetünk.

HBN

 

A járásokról írtuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában