Helyi közélet

2012.05.31. 19:04

Balla-gyilkosság: a technikus hátul nem észlelt gyanús nyomokat

<div><span style="font-size: small;">Debrecen. A 2007 áprilisában történt emberölés helyszínén nyomokat rögzítő tapasztalt bűnügyi technikus valószínűtlennek tartja, hogy Balla Irma gyilkosa a Bercsényi utcai lakóház udvarának hátsó falán tátongó résen keresztül érkezett, esetleg távozott volna.

Debrecen. A 2007 áprilisában történt emberölés helyszínén nyomokat rögzítő tapasztalt bűnügyi technikus valószínűtlennek tartja, hogy Balla Irma gyilkosa a Bercsényi utcai lakóház udvarának hátsó falán tátongó résen keresztül érkezett, esetleg távozott volna. Ott szerinte semmilyen nyom – fűletaposás, csúszás, vér, letört ág, hajtás, stb. – nem utalt emberi mozgásra. A technikus a Schönstein Sándor elleni megismételt elsőfokú büntetőeljárás csütörtöki tárgyalásán beszélt erről a Debreceni Törvényszéken, ahová dr. Bakó József tanácsvezető bíró idézte a szemlebizottság vezetőjével együtt. Mint elhangzott, a rendőrök a szemle során megtekintették a ház emeleti lakrészét, de mivel nem látták értelmét, a helyiséget nem luminolozták (a vegyi eljárással a feltakarított vér is kimutatható).

Nyomkeresés a telefonon

A bíróságnak most először sikerült meghallgatnia azt a kőművest, aki a találkozott Balla Irmával és fiával, a vádlottal a gyilkosság előtti órákban. Igaz, vallomása nem vitt sokkal közelebb a legfontosabb részletekhez.

A férfi elmondta: emlékei szerint Balla Irma nyakában nem lógott narancssárga zsinóros mobiltelefon, s bár nem fordított különös figyelmet az asszonyra és a vádlottra, az biztos, hogy nem volt közöttük emelt hangú szóváltás. Beszámolt arról is, hogy a Bercsényi utcai építkezésről - vagy valamelyik másikról, merthogy több helyszínen dolgoztak - eltűnt egy spajszer, de majd csak hónapokkal a gyilkosság után.

A bíróság elrendelte Balla Irma mobiltelefonjának szerológus szakértő általi DNS-vizsgálatát. Ehhez kapcsolódva az ügyész jelezte: a készüléket sokan összefogdosták az elmúlt években. A védő szerint a nyomozó hatóságoknak már a büntetőeljárás elején kérnie kellett volna a vizsgálatot, s nem a vádlott hibája, ha az említett okból nyomoktól esnek el. 

Kitörhet, de

A vádlott pszichés és elmeállapotáról újabb igazságügyi orvosszakértői vélemények készültek az év elején. Ennek ismertetése során elhangzott, hogy a pszichológiai szakértő szerint a 33 éves Schönstein Sándor magas intelligenciával rendelkezik, de kitartásban és motiváltságban gyenge. Infantilis típus, gyenge empátiás képességgel. Belső feszültségét leplező karakter, akinél a benne halmozódó feszültség és frusztráció miatt előfordulhat indulatkitörés (ami jóval hevesebb lehet, mint azt a kiváltó ok indokolja), bár személyiségében nem ez a meghatározó.

Az elmeszakértő megállapításai alapján az éber tudattal rendelkező vádlott viselkedése túlszabályozottan nyugodt, személyisége tartózkodó, egocentrikus, rejtőzködő. Fokozott önkontroll, színtelenebb érzelmek, csökkent konfliktuskezelési képesség jellemzi. Az indulatkitörésre való hajlamot az elmeszakértő is megállapította azzal, hogy az nem meghatározó a vádlott személyiségében.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában