Helyi közélet

2009.01.09. 06:42

Jéggolyó okozhatja a bajt

<p>Hajdú-Bihar – Télen ha nem vagy alig jön víz a csapból, akkor szinte biztos hogy elfagyott a vízóra.<BR /></p>

Akár 20 ezer forintba is kerülhet, ha elfagy a külső vízóra, így nemárt fokozottan odafigyelni védelmére.

– Könnyen észrevehető, ha befagynak a csövek, mert nem lesz víz. A cső legvékonyabb részén úgynevezett jéggolyó keletkezik, mely elzárja a víz útját, s ez szinte egyik pillanatról a másikra következik be – tudtuk meg a Debreceni Vízmű Zrt. ügyeletesétől.

Számos praktikus tanáccsal szolgált a probléma kiküszöbölésére is. Mint mondta az sem mindegy, hogy a vízakna betonból vagy téglából készült, hiszen a beton szinte „magába szívja a fagyot”, míg a tégla jó hőszigetelő.

Azt tanácsolta érdemes egy régi kabáttal – nem eső- vagy bőrkabáttal – betakarni az órát és a vezetéket.
– Régi rongydarabokkal is körbe lehet csavarni a csöveket, de a vízórát csak óvatosan, s úgy hogy a számlap látható legyen, vagy könnyen hozzáférhető – mondta.

Ha valaki rászánja az időt, akkor akár szigetelőhabból készült védőréteget is vásárolhat a csövekre a szakáruházakban, mely biztos védelmet nyújt.
Ha mégis megtörténik a baj, akkor viszont nem ajánlott házi módszerekkel orvosolni.

A rossz helyen melegített csőben ugyanis tönkremehet a tömítés, így több kárt okozunk mint hasznot.

Ajánlott az illetékes vízmű segítségét kérni – Debrecenben a (52)534-510-es telefonszámon –, akik a bejelentést követően (ha az nem este történt), akkor még aznap megjavítják a vízórát és a külső csövet, a belső rendszerben keletkezett hibákhoz viszont már magán szakemberhez kell fordulni.

Ha eljön a jó idő, akkor pedig érdemes a beton aknákat belülről hungarocellel szigetelni, hogy jövő télen már ne kelljen aggódnunk az elfagyás miatt.

  • Buszmenetrend változás!
  • Öt lövés dördült, brutális leszámolás a csepeli iskolában
  • Hétfõtõl iskolai szünet gázkorlátozás miatt
  • Csoportos létszámleépítés Debrecenben
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában