Helyi közélet

2009.01.05. 18:40

Havazással terhelt évkezdet

<p>A reggeli csúcsidőben csigalassúságúra csökkent a forgalom sebessége a latyakos utakon Debrecenben, mivel az éjszaka és hajnalban leesett havat senki nem tolta le.</p>

Az illetékesek szerint mindent megtettek, hogy a hétfőre virradóra leesett hó ne gátolja a közlekedést a megyében, de – tették hozzá – ne felejtsük el: tél van! Anélkül, hogy ezt szem elől tévesztettük volna, megkérdeztük a debreceni a taxisok véleményét is.

Többségük értetlenül vette tudomásul, hogy több centis latyakban kellett furikáznia, néhányan közülük úgy fogalmaztak: a főutak sózásán kívül mást nem tapasztaltak, az pedig nekik kevés.

Ettől eltérő véleményen volt a fél évszázada sofőrködő, és ebből 24 éve taxizó Nagy László, aki úgy véli, a néhány centis havat felesleges letolni, elhordják azt az utakról a járművek, amit elősegít a sózás.

A forgalom ugyan valóban lelassul ilyenkor, de ez az időjárás, és nem az útkezelők számlájára írandó.

Hat alatt marad
Hasonlóan vélekedik Juhász Judit, az AKSD Kft. szóvivője, aki emlékeztetett arra, hogy a havat 6 centis vastagságot meghaladóan tolják le a cég járművei, addig csak szórják az utakat a gépekkel.

A vasárnap este elkezdődött havazás miatt hétfőn hajnalban 22 kisgép és közel 65 munkás kezdte meg a lakótelepi járdák, utak kerékpárutak, valamint a gyalogátkelők seprését és síktalanítását.

Később a tömegközlekedési megállóhelyeket újra megtisztították, mindezt az önkormányzattal kötött megállapodás szerint.
Az öt is kevés
A megyében sehol nem esett 5 centiméternél nagyobb hó, így a Közútkezelő Kht. sem tolta le a havat az utakról, de az aszfalt egyenetlenségei miatt nem is lehet - tudtuk meg Kiss István régiós összekötőtől.

A szakember hozzátette, már a havazás kezdetén sóznak a lefagyás megakadályozására, majd a vékony réteget is megszórják, végül a megolvadt latyakot tolják le az utakról.

Csúszott a menetrend is
Csak akkortól tapasztaltak fennakadásokat a Hajdú Volánnál, amikor megnövekedett gépkocsiforgalom.

Bár az utak hókásásak voltak, addig nem kellett az utasoknak csúszástól tartaniuk a menetrendben. A csúcsforgalom beindulásával azonban Debrecenben – főleg a józsai vonalon – helyenként húszperces késések is előfordultak, ennél valamivel rövidebbek a távolsági járatoknál – kaptuk az információt Balogh Gyula forgalmi és marketing igazgatótól.

Mint mondta, a hétfő amúgy is erős forgalmi szempontból, ami most az iskolások és a dolgozók évkezdésével is párosult.

É. P.

  • Fejlõdõ Debrecen: mi történt városunkban 2008-ban?
  • Hogy néz ki ma Debrecen retro szemmel?
  • Hajdú-bihari borzalmak, véres történetek 2008-ból
  • Döbbenetes és vicces videók Hajdú-Biharból
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában