Helyi közélet

2008.10.10. 06:15

Vigyázat, jön a villamos!

<p>A jármű a sétáló övezetben maximum 7 kilométer/órás sebességgel közlekedhet. Számos külföldi nagyvárosban – többek közt Amszterdamban, Münchenben, Prágában és Grazban – is a sétáló utcában közlekedik a villamos.<BR /></p>

A villamosvezetők munkáját folyamatba épített, eseti, illetve szúrópróba szerinti ellenőrzéssel kísérjük figyelemmel, de sajnos így is előfordul, hogy a sofőrök az előírt sebességkorlátozást túllépik, főleg azokkal a régi villamosokkal, amelyekben nincs olyan ellenőrző műszer, amely a jármű aktuális sebességét jelzi.

Az előírt sebességkorlátozást túllépő járművezetőket azonnal figyelmeztetjük, és súlyosabb esetben szigorúbb felelősségre vonást alkalmazunk – válaszolta Nyikos István, a DKV Zrt. szolgáltatási igazgatója a Naplónak arra a kérdésére, hogy miért mennek a villamosok a belvárosi sétáló övezetben rendszeresen jóval gyorsabban a megengedett sebességnél.

Mint megtudtuk, a Kossuth téri sétáló övezet teljes területén a villamos maximum 7 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhet, amelytől a DKV Zrt. belső forgalmi utasítás formájában kizárólag lefelé térhet el, például rendezvények idején.

A maximális sebességet a város határozza meg, és a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak kell jóváhagyni.

Tartsuk be a KRESZ-t!

– Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a közlekedési szabályok nemcsak a járművel közlekedő személyekre, hanem a közlekedésben részt vevő gyalogosokra is vonatkoznak, ennek ellenére a Kossuth téren áthaladó gyalogosok és kerékpárosok tapasztalataink szerint számos esetben figyelmen kívül hagyják azokat.

A sétáló övezetben a közlekedés igen balesetveszélyes és minden egyes ott tartózkodó személy, illetve minden olyan eset, amikor a KRESZ szabályai figyelmen kívül maradnak, potenciális veszélyforrás, ezért a kérdéses övezet közlekedésének ellenőrzésére cégünk mostantól kiemelt figyelmet fordít – mondta a vezető.

Miskolcon is lassít
Réginónkon belül Miskolc a másik olyan város, ahol a villamos a sétáló övezetben közlekedik, itt azonban más szabályok lettek megállapítva a jármű sebességét illetően.

– A villamosoknak a teljes sétálóutcai szakaszon óránként 30 kilométer a megengedett legnagyobb sebessége, a sétálóutca közepén azonban, a színház épületénél ez lecsökken 10 kilométer/órára, amit az indokol, hogy a színház árkádja gyakorlatilag a villamossínig ér – nyilatkozta Braun Csaba, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. osztályvezetője.
Számos külföldi nagyvárosban – többek közt Amszterdamban, Münchenben, Prágában és Grazban – is a sétáló utcában közlekedik a villamos.

  • Ön hová építene új villamos vonalat?
  • Villamosbaleset, sok sérült Debrecenben Villamosbaleset 2008.09.11.
  • Halálra gázolta a villamos
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában