Helyi közélet

2008.10.10. 12:12

Elsőbbségadás - tanítanak ilyet KRESZ oktatáson?

<p>Mostanában sokszor szóba kerül a közlekedés témája, főleg a gyalogosok és autósok közötti feszültségekre gondolok.</p>

Ehhez szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni.
Gyalogosként elég sokmindent látok miközben közlekedek a városban, és ez alatt nem csak Debrecent értem. A helyzet, sajnos, nem csak Debrecenben katasztrofális.

Az autót használók sorozatosan nem tartják be a mindenkire kötelező szabályokat. Ez persze ugyanúgy érvényes lehet a gyalogosokra is, de az egy másik levél témája legyen. Most kimondottan a gépkocsival furikázókra szeretnék kitérni.

Lévén sokat járok Debrecenben, többször hozta úgy a sors, hogy olyan gyalogátkelőhelyen kellett volna átmennem, ahol nincs lámpa. Egy alkalommal az Ótemető utcán szerettem volna átkelni a Víztorony utca irányába. Nem számoltam, de körülbelül 5 percig álltam a zebránál, mire ezt meguntam és körültekintés mellett, de leléptem a zebrára. Lesz, ami lesz alapon.
A jobb oldalról érkező autósnak nem tetszett hogy át kell engednie, de mit is vár az ember "apró" kis gyalogosként...

Ezek után szerettem volna visszamenni ugyanazon a zebrán, ismét leléptem, de az autós ahelyett, hogy elengedett volna, egy enyhe bal kanyarral egyszerűen kikerült.
Másik példa, de ez már nem Debrecenből. A lakóhelyemen a közlekedés szintén szörnyű. Olyan, hogy STOP tábla arrafelé, nagyon úgy tűnik, hogy nem létezik. Igaz is, teljesen felesleges körülnézni, mielőtt bemenne egy kereszteződésbe az illető!
A másik "kedvenc": elsőbbségadás. Szerintem ilyet nem is tanítanak a KRESZ oktatáson a példák szerint. Nem egyszer történt már meg velem, és családom másik tagjával is, hogy nem adtak neki elsőbbséget, miközben kerékpárral közlekedett.
Sajnos Édesanyámat már kórházba is jutatta egy figyelmetlen, felelőtlen sofőr. Az a baleset sem történt volna meg, hogyha az autósok egy picivel(nagyon sokkal) jobban figyelnének a többiekre, hiszen nem lehet tudni, hogy Ő vagy akár szerettei közül ki és mikor kerül hasonló helyzetbe.

Tudom, hogy a mai rohanó életmóddal együtt jár ez is, de erre egy remek orvosságot tudnék ajánlani mindenkinek, aki rendelkezik jogosítvánnyal: reggelente 15 perccel hamarabb keljen fel, és akkor nem kell átsuhanni a jelzőlámpa sárga, akár piros jelzésén.

Ehhez kellene még egy cseppnyi együttérzés és emberség és máris biztonságosabban lehetne közlekedni.
A rendőröket sem kellene állandóan szidni, hisz Ők csak a dolgukat végzik, ha végzik, ugyanúgy mint a tanárok, ellenőrök, munkások, bárki más.

Lakóhelyem másik fő problémája, ami szorosan kötődik a közlekedéshez, az a rendőrök hiánya, vagy szakmai tudásának hiánya, vagy ha ez megvan, akkor alkalmatlansága.

Ugyan egy-két rendőr akad a faluban, de azok a szabálytalankodók ellen nem tudnak hatékonyan fellépni. Ilyenkor úgy érzem, hogy teljesen felesleges pénzkidobás ezeknek a rendőröknek a fizetése.(Természetesen ez nem jelent a részemről általánosítást, vannak nagyon hatékony és munkájukat szívvel-lélekkel végző rendőrök is.)

Tisztelettel:
M.J.

  • Hol vannak Debrecenben felújítási munkák? Részletes lista!
  • Felrobbant egy ház Debrecenben Felrobbant egy lakóház 2008.10.09.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában