Helyi közélet

2008.10.21. 09:33

A maszlag meg a csattanó

<p>A debreceni Nagyerdő frekventált helyén, a város egyik új büszkeségeként emlegetett ötcsillagos szálloda mellett járunk.</p>

A turistacsalogató prospektus bizonyára „a 21. századi luxus és az érintetlen természet találkozása" jelzővel tesz említést a környékről.
A szomszéd telken óvoda áll, a kertben örökmozgó csemeték bogarásznak.

A kerítés mentén a korábbi építkezés helyét immár dúsan zöldellő növényzet takarja. A járókelő azonban egyszerre csak nem hisz a
szemének: a derékig érő zöld tenger nem más, mint az egyik legmérgezőbb hazai növény, a csattanó maszlag (Datura stramonium) egyedeinek ritkán látható tömege.

A járókelő – egyben avatott szemlélő – bólint, tudva, hogy e növény a jellemzően a feltúrt, bolygatott területek, építkezések, (emellett trágyatelepek, állatszállások) nitrogénkedvelő gyomja.

Lokálpatrióta énje dohog, szülőként viszont égnek áll a haja, látva, hogy nemsokára termés is beérik. Benne a magvak, amelyek gyermekek számára már kis mennyiségben is halálosak.

A növény és magvai terjedése szempontjából egyébként az óvoda drótkerítése nem jelent számottevő akadályt.

A szállodából ide pillantó vendég – ha felismeri a növényt – szintén
elgondolkodhat: vajon a terület kezelője hogy nem veszi észre, s miként tűri meg a veszedelmes gyomot épp ezen a helyen? Vagy az itt élők csupán a parlagfüvet irtják, s azt is csak a telekhatáron belül?

S noha többféle csattanóval is lehetne zárni az írást (a wikipédia szerint például „manapság dísznövényként is tartják, akár cserépben is, gyakran közintézmények bejáratát díszíti", ami remélhetőleg csak tévedés), mégse vegyük tréfára a dolgot. Elő a kaszát, kapát (no meg a tulajdonost), nehogy a sors még kegyetlenebb befejezést illesszen a történet végére.

ifj. Gőz József, Debrecen

Csattanó maszlag - Datura stramonium

Társnevei: maszlagos redõszirom, tölcséres beléndek, dögfû, szúrós disznó Botanikai leírása: Egyéves gyom. Karógyökere ujjnyi vastag, erõsen elágazó. Szára 50-100 cm magas, vaskos, csöves, villásan elágazó, többnyire kopasz. Levelei szórt állásúak, nyelesek, 10- 15 cm nagyok, tojásdad alakúak, egyenlõtlenül, durván fogas élûek. A levélnyél 2-6 cm hosszú, hengeres. Nagy, fehér, csöves, tölcsér alakú virágai a levelek hónaljában ülnek. A fehér párta 6-7 cm hosszú tölcséres, 5 hosszanti redõvel. Júniustól késõ õszig virágzik. Illata kellemetlen, átható, kissé a keserûmandulára emlékeztetõ. Termése dió alakú és nagyságú, durva tüskés, négy kopáccsal nyíló tok. A magvak lapított vese alakúak, szürkésfeketék, kb. 3 mm átmérõjûek. Elõfordulása: Trágyatelepek, állatszállások környékén, parlagokon, feltúrt, bolygatott legelõkön, delelõk, itatók környékén. Nitrogén- és melegkedvelõ, szárazságtûrõ gyom. Hatóanyagai: A növény minden része, fõként a levele és a magja összesen 0,1-0,6% hioszciamin, szkopolamin, atropin alkaloidokat tartalmaz, amelyek a paraszimpatikus idegrendszert bénítják. Erõsen mérgezõ hatásukat szárítás után is megtartják. Az alkaloidtartalom legnagyobb a magvakban. 4-5 gramm levélbõl készült fõzet mérgezést okoz. Gyermekkorban 15-20 mag elfogyasztása halált okozhat. A megbetegedés tünetei: Izgatottság, szapora érverés, a nyálkahártyák száraz volta, remegés, pupillatágulat, fénykerülés, görcsök, kólikás nyugtalankodás, célszerûtlen, törtetõ járás, majd tompultság, aluszékonyság, végül bénulás, kollapszus következik be. Súlyos esetben az elhullás már 5-8 óra múlva megtörténik. Valamennyi állatfajra mérgezõ. A maszlagmérgezésben elhullott vagy emiatt kényszervágott állatok húsa emberekre és állatokra szintén mérgezõ lehet. Nagy állatok átlagosan 1-1,5 kg friss növényi résztõl már súlyos tünetek között megbetegedtek. Eladásra szánt lovak idült légsejtes tüdõtágulatának (kehesség) leplezésére, csalási szándékkal gyakran és régóta használják. Közismert gyógynövény is, amelyet a légzési nehézségek (asztma) csökkentésére készített gyógyszerekben alkalmaztak. Kezelés: hánytatás, aktív szenes gyomormosás. Lázcsökkentõ gyógyszerek adása nem javallott. (Az atropin fiziológiás antidótuma a pilokarpin és a fizosztigmin).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában