Helyi közélet

2008.10.03. 11:31

A gyakorlatközpontú jogászképzésért

<p>Debrecen – Együttműködés született pénteken az Igazságügyi Hivatal, a Debreceni Egyetem és az Alapítvány a Jogközelítésért és Jogharmonizációért szervezet között. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/a-gyakorlatkozpontu-jogaszkepzesert/cn/boon-news-fabiangy-20081003-111948"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> A részletek</B></A> [.pdf – 90 KB]</p>

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara a gyakorlatorientált jogászképzés érdekében együttműködési megállapodást kötött az Igazságügyi Hivatallal és az Alapítvány a Jogközelítésért és Jogharmonizációért szervezettel. A három fél között létrejött megállapodás ugyanakkor túlmutat az oktatási feladatokon, ugyanis a tervek szerint a jövőben közösen vesznek részt többek között a különböző pályázati programokon is – tudatta aznap a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE TEK) elnöki hivatala.

A Debreceni Egyetem jogi kara eddig is sikeres szakmai kapcsolatot tartott fenn az Igazságügyi Hivatal helyi képviseletével, a Hajdú-Bihar Megyei Igazságügyi Hivatallal, valamint a Jogközelítésért és Jogharmonizációért Alapítvánnyal. A 2008. október 3-án megkötött megállapodás ugyanakkor tovább erősíti az eddigi együttműködést, ami nagymértékben járul hozzá a jogászképzés során megszerzett elméleti ismeretek eredményes gyakorlati alkalmazásához. Ennek köszönhetően a Debreceni Egyetem joghallgatói mind a főtárgyak, kötelezően választható tárgyak, speciálkollégiumok, mind a tudományos diákköri konferenciák keretén belül már tanulmányaik során rendszeresen találkozhatnak, és alakíthatnak ki szoros kapcsolatot mindkét szervezettel – fogalmaz a híradás.

Az egyetem, a kormányhivatal és az alapítvány között létrejött megállapodás túlmutat továbbá az oktatási feladatokon, ugyanis a jövőben közösen vehetnek részt pályázati programokon, munkacsoportok alakításában és kiadványok készítésében.

Az Igazságügyi Hivatal minden tavaszi tanulmányi félévben határozott számú jogászhallgatónak lehetőséget ajánl szakmai gyakorlatszerzésre, amelynek során a hivatal munkatársai bemutatják a jogi segítségnyújtás és az áldozatsegítés gyakorlatának folyamatát, illetve a jogalkalmazás során felmerülő legfontosabb kérdéseket, problémákat. Mindezeken felül a joghallgatók önkéntes segítőként is kipróbálhatják magukat az Igazságügyi Hivatal alaptevékenységeiben, így a jogi segítségnyújtás és az áldozatsegítés területén (esetleges krízisintervenció, terepmunka stb.).

Az együttműködés lehetővé teszi közös konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, szakmai viták és fórumok rendezését is a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Az ezekhez kapcsolódó publikációs tevékenység hátteréről a Jogközelítésért és Jogharmonizációért Alapítvány gondoskodik, beleértve a kiadványszerkesztési és elektronikus hozzáférési lehetőségeket, sőt az alapítvány honlapján az együttműködéssel kapcsolatos beszámolók, tapasztalatok is olvashatók lesznek. A tájékoztatási és tanácsadási tevékenységhez az alapítvány szakmai segítséget is nyújt majd a hallgatóknak – ismertette a DE TEK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában