Helyi közélet

2008.10.03. 18:00

35 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

<p>Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára megnyitotta az első -zöld óvodáknak és ökoiskoláknak szóló- nemzeti parki nyílt napot pénteken délelőtt a 35. születésnapját ünneplő Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvarban.<DIA alt="35 éves a Hortobágyi Nemzeti Park 2008.10.03." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/35__ves_a_Hortob_gyi_Nemzeti_Park_2008_10_0/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="35 éves a Hortobágyi Nemzeti Park 2008.10.03." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A Hortobágyi Nemzeti Park három és fél évtizede az ország legdinamikusabban fejlődő tájvédelmi körzete, 1999. december 1-je óta az UNESCO Világörökség része.

A Park folyamatosan pályázik fejlesztésekre, nemrég három KEOP pályázaton nyert támogatást több mint 950 millió forint értékben.

A Hortobágyi Nemzeti Park idén ünnepli fennállásának 35. születésnapját. A Park 1973-ban jött létre, megalapításakor akkori 54 ezer hektáros törzsterülete mellett csak néhány kisebb természetvédelmi területet kezelt.

Az azóta eltelt három és fél évtized alatt komoly előrelépés történt, 1999. december 1-jén a Nemzeti Park közel 75 ezer hektárnyi területe a Világörökség részévé vált.

A Park területe időközben 82 ezer hektárra bővült, valamint 4 tájvédelmi körzet és 20 természetvédelmi terület is tartozik hozzá, melyek nagysága 155 ezer hektár.

A nemzeti park látogatottsága is évről évre nő, tavaly közel százezer ember tekintette meg a Hortobágyi Nemzeti Park létesítményeit.

A nemzeti park igazgatóság az elmúlt évtizedekben sok ezer hektár vizes és füves élőhely rehabilitációját végezte el.

A hortobágyi mocsarak és füves puszták, a nyírségi és beregi lápok, tiszai holtágak nemzetközi összefogással és segítséggel megvalósított rehabilitációja mind hazai, mind európai viszonylatban példaértékű és kiemelkedő jelentőségű. 

Park folyamatosan pályázik fejlesztésekre, nemrég három KEOP pályázaton nyert támogatást több mint 950 millió forint értékben. A pályázaton nyert összeget élőhely- rekonstrukciós fejlesztésekre, vizes élőhelyek, fás legelők megőrzésére és a természetkárosító hatások mérséklésére fordítja a nemzeti park. A megvalósítás jövőre indul.

A jubileumi ünnepséggel párhuzamosan a Nemzeti Park Oktatótermében elkezdődött az első -zöld óvodáknak és ökoiskoláknak szóló- nyílt napi program, amelyen több száz gyermek vett részt. Az óvodások darufészket készítettek, az ökoiskolások bemutató órát hallgattak.

"Fontos, hogy a gyermekek tudják, miért kell vigyázni az állatokra, növényekre, miért kell spórolni a vízzel, miért kell óvni a környezeti értékeket."- mondta el Oláh Lajos környezetvédelmi és vízügyi államtitkár pénteken a 35. évfordulóját ünneplő Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában