Helyi közélet

2008.09.22. 17:09

Összeomolhat a gabonapiac?

<p>A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint sürgős, azonnali kormányzati és uniós beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a magyar gabonapiac ne omoljon össze.</p>

Jakab István, az érdekképviselet elnöke sajtótájékoztatón pénteken Budapesten elmondta: tavaly az aszály miatt több helyen tönkrement a termés, a piacon gabonahiány lépett fel, ami miatt az árak ugyan magasak voltak, sok gazdának azonban már nem volt mit eladnia.

 Idén ugyan kiváló, mintegy 7 millió tonnás kalászos termést arathattak, ez azonban azt eredményezte, hogy az árak alacsonyan álltak be.

Súlyosabb a helyzet

Az elnök szerint félő, hogy az étkezési búza tonnánkénti 40 ezer forintos önköltségi árával szemben a felvásárlók 34-38 ezer forintot ajánlanak, ami arra sem lesz elegendő, hogy a gazdák a múlt évi hiteleiket visszafizessék, és a jövő évi vetésre jó minőségű vetőmagot és műtrágyát vásároljanak.

Ezért kérik a 700 ezer tonnás gabona-intervenciós küszöb feloldását az EU-tól, és a magyar gabonatermékpálya bizottság jövő heti rendkívüli ülésének összehívását is, amelyen várják az agrártárca megoldási javaslatait.

A Magosz elnöke megemlítette, hogy még súlyosabb a helyezet a kukorica esetében, ahol a tonnánkénti önköltségi termelői ár 33 ezer forint, és bár a felvásárlók még kivárnak árajánlataik megtételével, a kiszivárogtatott hírek szerint ennek csak a felét kívánják megadni, ami szintén elfogadhatatlan a termelők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában