Helyi közélet

2008.09.16. 06:20

Ha mulasztott, muszáj fizetni

<p>Debrecen – Karácsonyi ajándékként egy hatvanezer forintos tartozásról szóló levelet kaptam a városi önkormányzat szociális osztályától.</p>

Szép kis ünnepem volt... – mesélte keserédes mosollyal belvárosi lakásának szűk előszobájában Erzsike néni. Átsétáltunk a nappaliba, ahol az asztalon már előkészítve vártak minket az iratok, mappában, precizen összetűzve.

Három évi díj

A 86 éves asszonynak elutasították az évről-évre kapott szemétszállítási támogatás meghosszabbítását igénylő kérelmét. Tették ezt azért, mert férje halálát követően nem íratta át saját nevére a jogosultságot. Így tehát szabályszerű a tartozás megállapítása, a kérdés azonban az, miért három évvel megözvegyülése után értesítették erről a nyugdíjas nénit.

<

Csanády Edit, a szociális osztály vezetője erre vonatkozóan elmondta, tavaly nyáron lépett életbe az a rendelet, mely szerint évente ellenőrzik és felülvizsgálják a jogosultságot.

Emiatt az ezt követő időszakban sajnos megnőtt a fizetésre kötelezett ügyfelek száma. Emiatt lehetett, hogy csak három év után vették észre, az asszony nem jogosult a támogatásra.

Nincs méltányosság

– Valóban itt írják, hogy be kellett volna jelentenem férjem halálát – mutatta Erzsike néni az erre vonatkozó, aláhúzott sorokat –, de ez a levél már 4 éve jött, nem nézegettem minden nap.

És férjem halála után annyi hivatalos elintézni valóm volt, nem emlékezhetek mindenre. Az idős asszony méltányossági kérelemmel fordult az önkormányzathoz, még a polgármesternek is írt, vegyék figyelembe, hogy egyedül, egy nyugdíjból él, ekkora öszeget nem tud kifizetni. Azonban a válasz szerint, mivel „ méltányosság gyakorlására a Szociális Osztálynak nincs jogszabályi alapja.”

Fellebezni a támogatást elutasító határozat ellen lehet, nem pedig azért, hogy ne kelljen kifizetni a közszolgálati tartozást, az már az AKSD-re tartozik – tájékoztatta lapunkat Csanády Edit, aki hozzátette, újságközleményben is igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét arra, miszerint be kell jelenteniük a személyi körülményeikben történő változásokat.

Mint mondta, előfordul, hogy elfelejtik átíratni az adatokat, de tekinettel arra, hogy mindössze 11 ezer ügyfél jogosult a támogatásra, nem túl gyakori a fizetésre kötelezettek száma.

 

Részletekben fizeti vissza

Megkerestük Juhász Juditot, az AKSD pr vezetőjét is az ügy kapcsán. Elmondása alapján ebben az esetben az idős hölgy követett el mulasztást. Azonban fordulhatnak hozzájuk méltányossági kérelemmel az érintettek. Ha úgy állapítják meg, hogy az jogos, nem kell befizetni az összeget. Azonban fordulhatnak hozzájuk méltányossági kérelemmel az érintettek. Ha úgy állapítják meg, hogy az jogos, akkor részletfizetési lehetőséget szoktak biztosítani.” Erzsike néni nem tudta egy összegben kifizetni a tartozást, és amíg ez nem történt meg, nem kérhette a támogatást sem. Ezért a jelenlegi közös képviselő felajánlotta, hogy a „ház” megadja a tartozást, így most részletekben fizeti vissza a kölcsönt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  • Emelkedik a szemétdíj
  • Mert nálunk „kukaörökösök” is vannak
  • Aki szemetel az fizet
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában