Helyi közélet

2008.09.09. 14:45

Afrovarázsló érkezik Debrecenbe

<p>Debrecen – Először jár a cívisvárosban Mory Kanté, a nyugat-afrikai zenei hagyományok guineai születésű népszerűsítője. Vidám, pozitív vibrálású, erősen dob alapú mali tánczenéje csúcsát a Yeke Yeke című afro-örökzöld adja.</p>

Mory Kanté a tradicionális nyugat-afrikai hangszerek, a kora és a balafon mestere. A kora egy hárfához hasonló hangszer, a balafon pedig fából készült xilofon – ismerteti a Főnix Rendezvényszervező Kht. közleménye.

A 70-es években a Le Super Rail Band du Bamako tagja lett, akikkel végigturnézta Nyugat-Afrikát.

Miután távozott a Rail Bandből, 1978-ban Abidjanban, Elefántcsontparton telepedett le.Abidjan akkoriban a kitörni vágyó nyugat-afrikai zenekarok központja volt. Itt készítette el 1981-ben első szólóanyagát.
A következő állomás Párizs. Itt vette fel a következő albumát, amely Európától Amerikáig a világon mindenhol ismertté tette. Ezen a lemezen hallható ugyanis a népszerű Yeke Yeke című dal. 2004-ben megjelent akusztikus albuma, Sabou címmel.
Mory Kanté sugárzó egyéniség, jellegzetes magas hangja, különleges hangképzése mellett a viszonylag egyszerű dallamok hatásos előadásával bűvöli el a közönségét. Debrecenben szeptember 20-án lép fel, a Kölcsey Központ nagytermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában