Helyi közélet

2008.08.27. 08:30

Gondot okoz egy nagyra nőtt fa

<p>Városunk egyes utcáiban (Jókai, Garai) öreg, több éves fákat vágnak (vágtak) ki. Csodálkozom az utca lakóinak tiltakozása miatt, s nem hiszem, hogy ez azért történik, mert az utca valamennnyi lakója a Greenpeace támogatója lenne!</p>

Én az vagyok több éve, s mégis az élet úgy hozta, hogy 2003 óta komoly problémát okoz a lakásom előtti 2 és fél méteres, szemlátomást növekvő Celtis-fa, mely a lakás falától másfél méterre a közterületre van ültetve. A fa gyökérzete már felnyomta a betonjárdát.

Az elmúlt hetekben a kábelfektetők is nehezen tudták szintbehozni a járdával a kábelgödör betonnal való befedését. A gyökérzethez, mint mondták, ők nem nyúlhatnak, de megállapították, hogy a fa gyökérzete a ház lábazata felé terjeszkedik, ami már a ház falának repedését is előidézte.

Ez a hatalmas fa egy parkban, egy erdőben valóban csodálni való lenne, kellemes árnyékot adva a pihenni, hűsölni vágyóknak. Sajnos, ez a faóriás nekem nem okoz örömöt, öregségemre hatalmas munkát, anyagi gondot jelent.

A fa egyik ága a lakrészem tetőtere főlé nőt, s erről az ágról a töménytelen falevél, bogyó a tetőre hull, a csatornát eldugítja. Havonta szükséges a csatorna tisztítása.

Egyedül élek, a nyugdíjamat ez a plusz kiadás 3 év óta terheli. 2003-ban már próbálkoztam, a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási osztályának vezetőjéhez több levélben fordultam ez ügyben, s már a polgármester úr segítségét is kértem, eddig még eredménytelenül.

A csatornadugulás miatt már ötször beázott az utcai szoba plafonja. Sajnos, a csatornadugulást több esetben azért sem sikerült elhárítanom, mert egyszerűen nem volt rá vállalkozó.

Ennek az is az oka, hogy a csatornalefolyó közvetlen közelében az EON-nak egy vastraverze van a falba vésve, amiről kb. 6 felé ágaznak el a vezetékek. A csatorna az úttest felől megközelíthetetlen, a padlásról, a cserepek leszedésével tisztítható ki.

Már az EON-nak is írtam, eredménytelenül. Az utcában az elektromos vezetékek végig oszlopokra vannak szerelve, csupán az utca egyetlen földszintes házának húzódnak a falán. A fa lombozata, ága a csatorna felett egész évben hullajtja levelét, termését, s napról napra növekszik.
Major Józsefné, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában