Helyi közélet

2008.08.29. 06:28

A "művelt" Nyugat nagyon cinikus

<p>Béke van. Hol? Sehol! Sem az emberek fejében, sem nemzetek közt. Mindig van valaki, valami, ami konfliktust okoz. Ha nincs, találnak. A palesztin–izraeli háború hatvan éve dúl.</p>

Béke van. Hol? Sehol! Sem az emberek fejében, sem nemzetek közt. Mindig van valaki, valami, ami konfliktust okoz. Ha nincs, találnak. Az ENSZ és a Biztonsági Tanács szégyene, hogy a palesztin–izraeli háború hatvan éve dúl, gyilkolják egymást szerte a világban.

A Nagy–Szerbia létrehozásában és a többi új állam alakulásában az USA és a nyugati államok döntő szerepet játszottak úgy, ahogy az érdekük azt kívánta, és annak szétverésében is.
Miközben szabadságjogokról beszélnek, a népek 100 millióinak nincs alapvető joga sem. Sajnálom a tibeti népet, amelyért még az egyházak is felemelték a szavukat, de legalább annyira sajnálom az afgán, iraki, kurd, örmény, magyar népet.

Tragikomikus az, hogy az orosz megszállástól negyven év után megszabadult csatlós államok most, a csaknem húsz éve harcban állók ellen küldünk csapatokat. Holott bebizonyosodott, hogy ott nem lehet győzni, csak „indián módszerrel” kiirtani a népet, és csak a lojális polgárokat hagyni meg. Egy teljesen más kultúrájú, vallási felfogású népet(ke)t nem lehet erővel, fegyverrel „átnevezni”, csak ideiglenesen leigázni.
Amióta az USA a II. világháború végén a náci Németországot megelőzve létrehozta az atombombát, állandó fenyegetettségben élünk. Az atombomba ledobásának tényleges oka az orosz csapatok által Japán részleges megszállásának megakadályozása volt.

Az atombomba elleni küzdelem „haveri” alapon történik, miközben Pakisztán, India, Kína, Izrael nyugodtan fejleszthette ki és fejleszti tovább arzenálját. Feltételezések alapján Izrael lebombázhatja Szíria állítólagos atomreaktorát, és fenyegetheti a 60 milliós Iránt ugyanezzel. Mert minden a hatalomért, a piacért történik.
A művelt Nyugat hogy értékelné, ha az olajban gazdag államok rátennék a kezüket az amerikai, EU-s országok, Ausztrália, Brazília vagy Argentína élelmiszer áruira, és ők állapítanák meg azok árait? Megtehetnék, felvásárolhatnák akár a felsorolt államok földjének nagy részét, irányíthatnák a termelés mennyiségét, minőségét és árait.

Ugyanúgy, ahogy most az olaj- és gázenergiával rendelkező államok termelik ki és adják el kényük-kedvük szerint a rászoruló országoknak a kitermelő, profitéhes vállalatokon keresztül. Közben a világ lakosságának jelentős része éhezik. A felelős államfők tanácskozásokat tartanak megsegítésükre.

De szintén ők adják az éhező államoknak a modern fegyvereket, repülőket, tankokat, kézifegyvereket, nyilván nem jótékonysági alapon. Arcpirító cinizmus ez az önös érdek az emberiség ellen. De nyugodjatok meg éhezők, tiétek lesz a mennynek országa, a kizsákmányolóké meg a föld minden java! „Ámen!”
Pongor István, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában