Helyi közélet

2008.08.28. 06:42

A célok jók, de majd meglátjuk

<p>Debrecen - Négy év alatt 1000-1200 milliárd forint adócsökkentés, az adminisztrációs terhek enyhítése, ugyanakkor viszont zéró tolerancia a szürke-, illetve a feketegazdaság szereplőivel szemben</p>

Négy év alatt 1000-1200 milliárd forint adócsökkentés, az adminisztrációs terhek enyhítése, ugyanakkor viszont zéró tolerancia a szürke-, illetve a feketegazdaság szereplőivel szemben — nagyon leegyszerűsítve így foglalható össze annak a dolgozatnak a lényege, amit Megegyezés címmel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök publikált szerdán. Ismert hajdú-bihari vállalkozók véleményét kértük az elképzelésekről.

Még mindig kevés

„A célokkal természetesen egyetértünk, a probléma azonban hosszú évek óta az, hogy a célok és az eszközök nincsenek összhangban. Mindezidáig ezért nem lehetett sikeres Magyarországon a gazdaságélénkítés” — reagált a miniszterelnöki tanulmányra Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint a fő probléma a vállalkozásokra rakódó hatalmas anyagi és adminisztrációs teher.

Példaként említette, hogy miközben Ausztriában a foglalkoztatás szintje 70 százalékos, nálunk csupán 57 százalékos, ugyanakkor az államigazgatásban hazánkban a mai napig 60 százalékkal többen dolgoznak, mint nyugati szomszédunknál.
A szakember hangsúlyozta, hogy ezzel a csomaggal az állam tesz néhány határozott lépést a gazdaság élénkítésének, a foglalkoztatás bővítésének az irányába, de mindez akkor lehet sikeres, ha a vállalatok és az emberek is hozzáteszik a magukét.

— A közterhek és a bürokrácia enyhítése úgy jelenthet igazán komoly segítséget, ha javuló versenyképességgel és egyre fejlettebb munkakultúrával párosul — fogalmazott a kamarai vezető.

Sikk helyett szégyen

Tutor Lóránt, a Lorinvest Rt. vezérigazgatója azzal hárította el érdeklődésünket, hogy még nem volt ideje alaposan átolvasni a miniszterelnök által jegyzett tanulmányt, márpedig (mint fogalmazott) félinformációkra alapozva hiba lenne ilyen fontos felvetésekre reagálni.

Gyakorlatilag ugyanezt válaszolta a Gyurcsány-dolgozattal kapcsolatos kérdésünkre Juhász Lajos, a hajdúszoboszlói Béta Kft. ügyvezetője is.
„A tanulmányt még nem olvastam, de azzal, hogy a közterhek mérséklésével élénkítsük a gazdaságot, egyetértek.

Támogatom azt is, hogy a partnerséghez a másik oldalon zéró tolerancia társuljon, magyarul, aki a kevesebb adót sem fizeti be, azt minden eszközzel lehetetlenítsék el” — kezdte mondandóját Forgács Barna, hangsúlyozva, agrárkamarai elnökként és cégvezetőként is az az érdeke, hogy a gazdasági szereplők mielőbb levegőhöz jussanak.

Szerinte egyébként itt lenne az ideje annak is, hogy a jó adófizetőket becsülje meg a hatalom. „Ebben az országban évtizedek óta sikk azzal dicsekedni, hogy ki mennyi adót nem fizetett be. Hát legyen inkább szégyen!”

Gyurcsány Ferenc átfogó javaslata

Gyurcsány 300 milliárdos adócsökkentést tervez 2009-re

Gyurcsány: a kényszer vitte rá a kormányt az adószigorra

Vagyongyarapodás: talált pénz?

Vallják be, vagy baj lesz! - így az Apeh

Olvasónk írja: Az APEH a vevőket is bünteti

Százmilliós adótartozások

Interneten a legnagyobb adósok listája

Ki, mennyit keresett? Legalábbis papíron

Feketén dolgozok, nincs más választásom

Ezermilliárdot csalnak el évente a bérekkel

A leggazdagabb száz magyar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában