Helyi közélet

2008.07.03. 14:31

Vigyázz, dől a... hitel!

<p>A nulla, vagy minimális önrész, a nem kötelező casco biztosítás vagy éppen az évtizednyire megnyújtott futamidő olyan csáberőt jelentenek az új autók piacán, aminek sokan képtelenek ellenállni.</p>

A nulla, vagy minimális önrész, a nem kötelező casco biztosítás vagy éppen az évtizednyire megnyújtott futamidő olyan csáberőt jelentenek az új autók piacán, aminek sokan képtelenek ellenállni.

Csakhogy a meggondolatlanság ezúttal akár évekre ellehetetlenítheti a családi büdzsét. A látszólag kedvező vásárlási feltételeknek változatlanul sokan bedőlnek, aztán persze jön a feketeleves.
Statisztikák szerint Magyarországon különösen magas azoknak a száma, akik (rongyrázásból, vagy pusztán azért, mert képtelenek reálisan felmérni a lehetőségeiket?) egy-két számmal nagyobb gépkocsiba ülnek be, mint amit a pénztárcájuk elbírna.

Ilyen körülmények között nem lehet csodálkozni azon, hogy a tavalyi 40 ezer után ebben az évben már vélhetően 50 ezren lesznek kénytelenek idő előtt megválni szeretett négykerekűjüktől fizetési problémák miatt.

Ráadásul mind többen vannak olyanok, akik (mondván: egyszer élünk) halmozzák az „élvezeteket”. Ők azok, akik reggel a lízingelt autóval kiállnak a harminc éven át törlesztendő családi hajlék garázsából, és a közeli bevásárlóközpontba hajtanak azért, hogy megvegyék a hitelre kínált, több százezer forintos plazmatévét. Kövezzenek meg érte, akkor is azt mondom, hogy az emberi felelőtlenség határtalan.

Nem kell ahhoz statisztikákat böngészni (ki-ki érzi a saját zsebén), hogy a lakásrezsi levonása után a fizetésből minden második forint már ma is hiteltörelesztésre megy el. Persze, valahol lakni és valahogy közlekedni kell. De biztos, hogy most van itt a lakás- és az autócsere ideje?!

Petneházi Attila
E-mail:[email protected]

Kapcsolódó anyagok: 

  • 70 év felett nincs hitel egyes hazai pénzintézetekben ...
  • Drága hitel, drága kamat
  • Hitel nélkül is adósságban úszva
  • Hitel igen, megtakarítás nem: eladósodunk
  • Autó nincs, hitel marad!
  • Riasztás a belvárosi OTP-bõl!Riasztás az OTP-nél 2008.05.25.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában