Helyi közélet

2008.07.10. 17:58

Több mint ezer torok zeng

<p>Debrecen – Több mint ezer kórustagot várnak a világ egyetlen kortárs zenei kórusversenyére Debrecenbe. Ősbemutatók, örömzene, igazi népzenei csemegék is csalogatják a közönséget.</p>

A cívisváros a kortárs kórusművészet képviselői számára kétévente teremt bemutatkozási és találkozási lehetőséget, az idén 23. alkalommal, július 30. és augusztus 3. között.

Közel húsz országból – többek között a Fülöp-szigetekről, Latin-Amerikából, Kanadából, Kínából és Európa számos országából érkeznek, kórusok, karnagyok, zsűritagok és zenei szakemberek.

A Bartók-kórusversenyek egykori legjobbjai – kórusok és karnagyok – közül sokan már a nemzetközi zenei élet élvonalába jutottak, és pályájuk meghatározó állomásaként tekintenek Debrecenre. Az idén sem maradnak el az újonnan, Debrecen város felkérésére komponált kórusművek ősbemutatói: Csiky Boldizsár, Meskó Ilona valamint Selmeczi György művei. Ez évben először akkreditált nemzetközi karnagyi mesterkurzus is kapcsolódik a versenyhez, s ismét sor kerül a hazai kórusvezetők számára két évvel ezelőtt már sikerrel megrendezett továbbképzésre is. A folklórgálát a Sebő Együttes, a Magyarországon először vendégeskedő török Turkuaz népi együttes és a hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda teszi élvezetessé és felejthetetlenné.

A rendezvény külön érdekessége, hogy a kórusok hazájuk folklórhagyományait vagy élő népdalvilágát is megszólaltatják. A bemutatók látványosak, mivel a kórusok rendszerint saját népviseletükben lépnek színpadra. A Bartók Béla XXIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál július 30-án nyitja meg kapuit és nyújt izgalmas élményt az érdeklődőknek a nyitóhangversennyel. Augusztus 3-án folklórgálával és a nagydíjért folyó versennyel zárul a fesztivál.

A verseny és a folklórfesztivál helyszínei a Kölcsey Központ és a Baltazár Dezső tér.

INFO
A verseny nyitó és záró estje, valamint a folklórgála belépődíjas, a rendezvény többi eseményére a belépés díjtalan. A belépőjegy egységesen 1500 Ft. A bérlet az összes programra 5000 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában