Helyi közélet

2008.07.10. 10:53

Miért is vannak a fehér csíkok az úton?

<p>Miért is van az, hogy az autósok figyelmen kívül hagyják az aszfalton található fehér csíksokaságot? Pedig azt nem csak azért festették fel, hogy ne legyen olyan egyhangú és monoton az útburkolat.</p>

Nem egyszer fordult már elő velem, hogy a zebránál 5 percet kellett várnom, mielőtt az út egyik oldaláról a másikra átjutottam. Vagy ha el is indultam, a zebra közepén éles fékcsikorgásra lettem figyelmes, mert a semmiből egy száguldozósofőr az utolsó másodpercben vett észre.

Akkor, hogy is van ez?
A zebrát azért festették fel, hogy minél gyorsabb, de legfőként biztonságosabb legyen az átkelés a túloldalra.

Sokszor az autósok lassítás nélkül száguldoznak a gyalogos átkelőn, pedig alapból lassítaniuk kellene, és akkor megelőzhető lenne a baleset, hiszen a gyalogosnak a zebrán a KRESZ szerint elsőbbsége van.
Az ember lassan félti egyedül elengedni a gyermekeit, hiszen ők elég figyelmetlenek, és ha a felnőtteket levegőnek nézik a zebránál, akkor a gyerekekkel mi van? Pedig csak pár pillanat lenne az életből, míg a gyalogos átmegy az amúgy is neki „feltalált” átkelőhelyen.

  • Van, akinek a zebra csak fehér csík az aszfalton
  • Zebra? Oda se neki! Üssük el!
  • Megváltozott KRESZ: keskeny úton lassabban…
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában