Helyi közélet

2008.07.10. 17:14

„Egyetemes” nyári muzsika

<p>Debrecen – Tíz országból több mint száz növendék érkezik az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára, amelyet az idén rendeznek meg nyolcadik alkalommal. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/ifju-zenemuveszek/cn/boon-news-fabiangy-20080710-044127"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> A kurzusról</B></A> [.pdf – 58 KB]</p>

A kurzus nyolc országból érkező művésztanárai természetesen nem zárkóznak be tanítványaikkal a továbbképzés otthonául szolgáló zeneművészeti kar épületébe, hanem nap mint nap hangversenyen is szerepelnek – nemcsak a célból, hogy a színpadi gyakorlatban is demonstrálják a hallgatóknak az órákon elhangzottakat, hanem a közönség örömére is.

A július 21. és 30. között zajló nyári akadémia szerdai sajtótájékoztatóján Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja, az akadémia igazgatója egyebek közt arról szólt: a kurzust az eddigiekben zenei korszakok köré építették, ám ezzel az idén felhagytak, mert azt tapasztalták, hogy ez a koncepció – már csak a hangszerelés miatt is – szűkíti a részt vevő hallgatók körét. Tizenhárom hangszeres területen tartanak mesterkurzust az idén, s kamarazenei, illetve szimfonikus szinten is lesz mit tanulniuk az érkező szakközépiskolásoknak, főiskolásoknak, egyetemistáknak, fiatal zenetanároknak. Duffek Mihály szavai szerint szép számmal akadnak passzív résztvevői is az akadémiának.

Mihálydeák Tamás, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (TEK) elnökhelyettese jelezte: a rendezvény kiválóan illeszkedik a TEK kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerébe. Testvére lehet a nyári egyetemnek, olyanformán is, hogy a magyar zenekultúra terjesztéséhez is hozzájárul. Hangsúlyozta: mind a külföldön, mind az itthon tanuló diákok szemlélete tágul a nemzetközi képzési programok által.

Váradi Judit főiskolai docens, művészeti menedzser utalt arra: a tíz nap alatt tíz koncerttel várják az érdeklődő közönséget a Liszt-terembe. Az ottani hangversenyeken túl három koncertet adnak a Cívis korzón, s környező településekre, illetve a határ túloldalára is ellátogatnak. A koncertek látogatása díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában