Helyi közélet

2008.06.02. 12:19

Minden eszközzel a dohányzás ellen

<p>Debrecen – Szigorúbb törvényekre van szükség a dohányzás visszaszorítása érdekében – közölte közös állásfoglalásában a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány.</p>

E káros szenvedély miatt évente csaknem 30 ezren halnak meg hazánkban, többségük keringési vagy légzőszervi betegség következtében. Esztendőnként mintegy kétezer-háromszázan hunynak el mások füstje, azaz a passzív dohányzás miatt – ez több mint kétszerese a közlekedési balesetben életüket vesztők számának.

A fent említett három társaság követeli a dohányreklámok valamennyi formájának és a dohányipar promóciós tevékenységének betiltását (a dohányipari szakmának szóló és csak azon belül hozzáférhető, illetve az Európai Unión kívülre szánt nyomdai termékeken kívül).

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet elemzésére hivatkoznak, mely szerint a dohányreklámok alig vannak hatással a felnőtt nikotinfüggőkre, a dohányipari marketing célpontját a még rászoktatható emberek jelentik: a fiatalok és a nők. Mindemellett szorgalmazzák a nemdohányzók védelméről szóló törvénytervezet mihamarabbi elfogadását, hogy 2009. január elseje után senkinek ne kelljen dohányfüstös helyen dolgoznia, szórakoznia vagy közlekednie.

Tegyenek meg mindent

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idei kampányának előterében a fiatalok rászokásának megelőzése áll, hiszen a felnőtt dohányosok 90 százaléka 18 éves kora előtt szokott rá a cigarettára.

Éppen ezért a WHO – a május 31-ei dohányzásmentes világnap alkalmából – arra szólította a szülőket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy gyermekeikből ne váljon dohányos felnőtt.

A szervezet becslései szerint a világon jelenleg évente 3 millió ember haláláért okolható a dohányzás. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 20-25 év múlva ez a szám 10 millióra is emelkedhet, s a dohányzás terjedése jelentheti majd a következő évtizedek egyik legsúlyosabb egészségügyi problémáját.

Egyre korábban szoknak rá

Hazánk a világranglista dobogós helyét foglalja el e tekintetben: a személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak. Statisztikai adatok szerint a férfiak 41, a nők 30 százaléka dohányzik.

A fiatalok is egyre többen és egyre korábban válnak a nikotin rabjává: mintegy felük már dohányosként ballag el a középiskolából.

A 13 évesek harmada, a 14 éveseknek több mint a fele már túl van élete első cigijén. Minden negyedik 18 éves függő dohányos – derül ki a Gödöllői Dohányzásmegelőzési Program felméréséből.
A dohányzás miatt megbetegedettek ellátása, illetve az emiatt kieső bevételek együttes összege évente eléri a 350 milliárd forintot.

Ezzel szemben a dohányadóból a költségvetésbe „mindössze” 256 milliárd folyik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában